Evropa

RAT U UKRAJINI Kijev: Odbijeni napadi Rusije na tri pravca, Kremlj: Oboreni dronovi iznad dve oblasti

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/08/2023

-

07:39

RAT U UKRAJINI Kijev: Odbijeni napadi Rusije na tri pravca, Kremlj: Oboreni dronovi iznad dve oblasti
RAT U UKRAJINI Kijev: Odbijeni napadi Rusije na tri pravca, Kremlj: Oboreni dronovi iznad dve oblasti - Copyright Tanjug/AP/LIBKOS, Andrew Marienko, Vadim Ghirda, Ukrainian Emergency Service

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 551.dan ruske invazije na Ukrajinu. I dalje je pad aviona lidera plaćeničke paravojske Vagner Jevgenija Prigožina hedna od glavnih tema u medijima. Iako je Moskva je potvrdila da ostaci tela nađeni nakon nesreće pripadaju Prigožinu, spekulacije ne prestaju, a ne prestaju ni nagađanja o tome ko stoji iza rušenja aviona. Za smrt Prigožina samo osam odsto Rusa krivi Putina, četvrtina misli da je nesreća nameštena i isto toliko da je u pitanju kvar aviona ili greška pilota, pokazuje anketa "Sandej Tajmsa".

Ključni događaji:

  • Grupa za ljudska prava: Rusi iz Marijupolja deportovali 1.000 ukrajinske dece
  • Pukovnik Službe bezbednosti pronađen mrtav u svojoj kancelariji u Kijevu
  • Ukrajina ne planira da uvozi gas ove godine, povećava sopstvenu proizvodnju 
  • Putin izjavio saučešće Prigožinovoj porodici
  • Istraga zbog sudara dva aviona u Ukrajini
  • Kaminski: Zatvorićemo granice sa Belorusijom u slučaju "kritičnog incidenta"
  • Zelenski: Izbori u Ukrajini ako zapadne zemlje obezbede sredstva za održavanje
  • Anketa: Samo osam odsto Rusa veruje da je Putin odgovoran za smrt Prigožina
  • Su-30 ispratio američki dron koji se približavao ruskoj granici iznad Crnog mora

    Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu  

 

Euronews

 

           Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu 

23.20 Reznikov najavio F-16 i "različite zanimljivosti"

Osim borbenih aviona F-16, Ukrajina će od zapadnih partnera dobiti i druge "dobre i zanimljive stvari", izjavio je ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov na konferenciji za novinare. 

"Bez obzira na sve, F-16 će ​​biti tamo. Ja to znam. Ne samo da tako mislim, već to znam. A biće i raznih dobrih i zanimljivih stvari", rekao je Reznikov, prenosi Ukrinform. 

22.47 Grupa za ljudska prava: Rusi iz Marijupolja deportovali 1.000 ukrajinske dece

Ruski osvajači odveli su više od 1.000 ukrajinske dece iz Marijupolja u Rusku Federaciju i to nije konačan podatak, potvrdio je Nikola Komarovski, advokat Harkovske grupe za zaštitu ljudskih prava, tokom predstavljanja podneska Međunarodnom krivičnom sudu o genocidu nad ljudima u Mariupolju od strane ruske vojske.

"Povodom ovog podneska, svi podaci o deportaciji dece preuzeti su iz otvorenih izvora. Trenutno je teško navesti tačan broj, jer se na osnovu nekih publikacija (u ruskim medijima) govori o više od hiljadu takve dece. Međutim, prilično je teško navesti tačnu brojku za grad Marijupolj. Ali znamo za ove slučajeve", rekao je Komarovski, prenosi Ukrinform.

20.11 Kuleba: Ukrajina se protivi nametanju ograničenja susednih država na uvoz svojih žitarica

Ukrajina se snažno protivi nametanju bilo kakvih ograničenja susednih država na uvoz svojih žitarica, nakon što zabrana Evropske unije prestane da važi 15. septembra, izjavio je danas ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.

Zbog blokade ukrajinskih luka na Crnom moru, velike količine ukrajinskih žitarica, koje su jeftinije nego u Evropskoj uniji, ostale su u srednjoj Evropi zbog uskih grla u logistici, što je oborilo cene i onemogućilo prodaju lokalnim poljoprivrednicima.

Evropska unija je u maju dozvolila Poljskoj, Bugarskoj, Mađarskoj, Rumuniji i Slovačkoj da zabrane prodaju ukrajinske pšenice, kukuruza, semenki uljane repice i suncokreta na lokalnim tržištima do 15. septembra, a dozvolila je tranzit preko tih zemalja za izvoz na druga odredišta.

Tih pet zemalja sada želi da ta zabrana bude produžena do kraja godine, a neke su zapretile uvođenjem svojih ograničenja, ako to nme uradi Brisel. Kuleba je rekao je da se Kijev "odlučno protivi" takvim potezima.

"Tim potezom prekršiće se pravila zajedničkog tržišta, kao i sporazum o pridruživanju između Ukrajine i EU, a ići će se protiv načela solidarnosti", rekao je Kuleba danas u Pragu, prenosi Hina. Naveo je i da je Ukrajina spremna da traži rešenja, ali da žitarice ne bi trebalo da budu taoci domaćih političkih procesa. 

19.43  Ruski borbeni avioni ispratili američke dronove iznad Crnog mora

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je podiglo dva borbena aviona, koja su iznad Crnog mora ispratila dva američka drona za elektronsko izviđanje. Kako je navedeno, reč je o bespilotnim letelicama američkog ratnog vazduhoplovstva MK-9 "Reaper" i RK-4 "Global Hawk", koje su se kretale u pravcu državne granice Rusije.

"U cilju sprečavanja mogućeg narušavanja državne granice Ruske Federacije i suprotstavljanja bespilotnim letelicama za elektronsko izviđanje, podignuta su dva ruska lovca iz sastava PVO", kaže se u saopštenju objavljenom na Telegramu. Navedeno je da su američki dronovi promenili pravac leta i napustili vazdušni prostor iznad Crnog mora. 

18.15 Pukovnik Službe bezbednosti pronađen mrtav u svojoj kancelariji u Kijevu

Pukovnik Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) pronađen je mrtav u svojoj kancelariji u Kijevu.  Kako prenosi Ukrajinska pravda, on je pronađen sa prostrelnom ranom na glavi, a Služba bezbednosti je potvrdila smrt svog ificira.

"Okolnosti smrti službenika SBU se utvrđuju u okviru krivičnog postupka, koji vode istražitelji Nacionalne policije Ukrajine. Služba bezbednosti Ukrajine izražava iskreno saučešće rođacima i prijateljima preminulog radnika", navodi se u saopštenju SBU, prenosi Ukrajinska pravda.

Dodaje se da će Specijalna služba pružiti "maksimalnu pomoć Nacionalnoj policiji za potpunu, objektivnu i nepristrasnu istragu“.

18.13 Predsednica Mađarske pozvala Zelenskog da pregovara sa Rusijom

Predsednica Mađarske Katalin Novak pozvala je ukrajinskog kolegu Volodimira Zelenskog da pregovara sa ruskim agresorima o okončanju rata, jer, kako je navela, ne vidi rešenje za to pitanje vojnim putem.

Novak je u intervjuu za mađarski list Indek rekla da Budimpešta nedvosmisleno osuđuje rusku agresiju na Ukrajinu i razume želju ukrajinskih vlasti da zaštite zemlju od osvajača.

"Rat u Ukrajini traje godinu i po i ne vidim nikakvo vojno rešenje koje bi dugoročno dovelo do stabilnog mira. Zato treba da sednemo za pregovarački sto. Ovaj čvrst stav iznela sam predsedniku Zelenskom i javno i privatno“, istakla je Novak i navela da se Mađarska čvrsto zalaže za teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine. 

17.34 Ukrajina ne planira da uvozi gas ove godine, povećava sopstvenu proizvodnju

Ukrajina povećava obim sopstvene proizvodnje gasa i ne planira da ga uvozi ove godine, izjavio je danas šef ukrajinskog energetskog giganta Naftogas Aleksej Černišov.

"Ukrajina ima dovoljno gasa, a Naftogas povećava sopstvenu proizvodnju. Ove godine ćemo povećati sopstvenu proizvodnju za osam odsto. U stvari, Ukrajina konačno može da se osloni na sebe", rekao je Černišov, prenose RIA Novosti.

On je napomenuo da će Kijev možda "u nekim scenarijima" uvoziti gas kako bi stvorio rezerve.
Ministarstvo energetike Ukrajine je u martu saopštilo da je Ukrajina povećala proizvodnju gasa na 50,5 miliona kubnih metara dnevno.

Černišov je krajem decembra prošle godine rekao da je u 2022. godini proizvodnja gasa u istočnoj Ukrajini smanjena, ali da je istovremeno povećana proizvodnja na zapadu zemlje.

14.48 Litvanska ministarka o kriterijumima za zatvaranje granice sa Belorusijom

Litvanska ministarka unutrašnjih poslova Agne Bilotaite rekla je novinarima da postoje dva kriterijuma koja bi mogla da dovedu do zatvaranja granice prema Belorusiji, prenosi Rojters.

"Pre svega, oružani incident na granici jedne od zemalja. Incident bi mroao da predstavlja ozbiljnu pretnju po nacionalnu bezbednost", rekla je ona.

"Drugi kriterijum je masovni prodor migranata preko granice jedne od država", dodala je ministarka.

Bilotaite je navela da će ministarstvo unutrašnjih poslova predložiti vladi da zatvori dva od četiri preostala granična prelaza u zemlji sa Belorusijom, što će, kako je rekla, pomoći da se više policajaca koncentriše na preostalim graničnim prelazima.

14.46 Putin izjavio saučešće Prigožinovoj porodici

Ruski predsednik Vladimir Putin je uputio saučešće porodici šefa grupe Vagnera, Jevgenija Prigožina, saopštio je Kremlj, dodajući da se ne zna kada će biti sahrana, i da li će Putin prisustvovati.

"Kremlj još nema informacije o formatu i datumu Prigožinove sahrane, tako da ne može biti odgovora na pitanje da li će joj prisustvovati", rekao je Putinov portparol Dmitrij Peskov, obraćajući se novinarima tokom redovne konferencije za medije.

"Čim odluka bude doneta, biće saopštena javnosti. Takve odluke se uvek donose zajedno sa rođacima", dodao je Peskov.

13. 43 Kaminski: Zatvorićemo granice sa Belorusijom u slučaju "kritičnog incidenta"

Poljska i baltičke zemlje će u potpunosti zatvoriti granice sa Belorusijom ukoliko dođe do "kritičnog incidenta" sa plaćenicima ruske paravojne grupe "Vagner", poručio je danas poljski ministar unutrašnjih poslova Marijuš Kaminski.

"Ako dođe do kritičnog incidenta, bez obzira da li na poljskoj ili litvanskoj granici, odmah ćemo uzvratiti. Svi granični prelazi, koji su trenutno otvoreni, biće zatvoreni", rekao je Kaminski na konferenciji za medije, prenosi Rojters.

On je pozvao vlasti u Minsku da nalože Vagnerovcima da odmah napuste Belorusiju, a ilegalnim migrantima da napuste granično područje i vrate se u svoje matične zemlje.

 

 

13.35 Poljska i baltičke zemlje možda će zatvoriti granicu sa Belorusijom zbog Vagnera 

Poljska i baltičke države će zatvoriti granicu sa Belorusijom ako dođe do "kritičnog incidenta", sa Vagnerovim plaćenicima, izjavio je u ponedeljak poljski ministar unutrašnjih poslova Mariuš Kaminski.

Članice EU Letonija, Litvanija i Poljska, koje dele granicu sa Belorusijom, sve više su zabrinute za bezbednost granica otkako su stotine Vagnerovih plaćenika stigle u Belorusiju na poziv predsednika Aleksandra Lukašenka.

Poljska je takođe zabeležila porast broja migranata, uglavnom sa Bliskog istoka i Afrike, koji pokušavaju da pređu granicu poslednjih meseci, a optužila je Belorusiju da im to omogućava.

13.15 U Švedskoj podignuta optužnica protiv muškarca osumnjičenog za špijunažu

Švedsko tužilaštvo saopštilo je danas da je podiglo optužnicu protiv muškarca osumnjičenog za špijuniranje Švedske i drugih zemalja. On je uhapšen prošlog novembra na periferiji Stokholma, zajedno sa suprugom protiv koje su kasnije odbačene sve optužbe.

Sumnjiči se da je skoro 10 godina pribavljao informacije u ime Rusije, a tužilac ga povezuje sa ruskom obaveštajnom službom GRU i navodi da su njegove aktivnosti predstavljale značajnu pretnju po bezbednost Švedske i Sjedinjenih Američkih Država, prenosi švedski javni servis SVT.

Osumnjičeni je dobijao naređenja od ruske vojske za ono što im je potrebno, uključujući tehnologiju za satelitsku komunikaciju, navodi SVT. Muškarac, koji ima 60 godina, emigrirao je iz Rusije i u Švedskoj živi 25 godina, a 2012. je dobio i švedsko državljanstvo. Negira sve optužbe koje mu se stavljaju na teret.

12.30 Ukrajinske vlasti: Četiri osobe stradale u ruskim napadima

Tri osobe su poginule tokom noći u ruskom raketnom napadu na Ukrajinu, a četvrta je poginula u granatiranju ovog jutar, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

Ministar unutrašnjih poslova Igor Klimenko rekao je da su tri osobe ubijene tokom noći bili radnici u industrijskom objektu koji je pogođen u centralnoj Poltavskoj oblasti.

Takođe, Oleksandr Prokudin, guverner Hersonske oblasti, saopštio je da je jedna žena stradala u granatiranju sela Sadove jutros oko 10.40.

11.17 Ministarstvo odbrane Rusije: Dve ukrajinske bespilotne letelice oborene iznad Krima

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da su snage PVO iznad Krima oborile dve ukrajinske bespilotne letelice.

Prvi čovek Krima Sergej Aksjonov saopštio je da jedan dron oboren iznad severnog, a drugi iznad zapadnog dela poluostrva, prenosi agencija RIA Novosti.

10.25 Zelenski: Saveznici ne bi podržali Ukrajinu ako bi premestila sukobe u Rusiju

Saveznici ne bi podržali Ukrajinu, ukoliko bi Kijev premestio sukobe na teritoriju Rusije, izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Zelenski je rekao u nedelju da bi to bio veliki rizik i da bi Ukrajina u tom slučaju ostala sama, odgovarajući na pitanje ukrajinskih državnih medija da li je vreme za prelazak sukoba na rusku teritoriju.

Zelenski je istakao da Ukrajina ne bi mogla da se suprotstavi Rusiji bez pomoći međunarodnih partnera, preneo je Si-En-En (CNN).

Ukrajinski predsednik rekao je da veruje da je moguće političkim sredstvima postići da se Krim demilitarizacije od ruskih snaga.

09.10 Malijar: Mesto Robotine oslobođeno, intenzivne borbe u Harkovskoj oblasti

Zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar saopštila je na ukrajinskoj televiziji da je mesto Robotine "oslobođeno", i da "ukrajinske snage napreduju jugoistočno od tog mesta i južno od Male Tokmačke".

Ona je dodala da su trupe napredovale južno od Bahmuta i da su tamo povratile jedan kvadratni kilometar tokom poslednje nedelje borbi. Takođe, rekla je da su borbe u Harkovskoj oblasti bile "veoma intenzivne" tokom protekle nedelje.

08.03 Guverner Poltavske oblasti: U raketnim napadima poginule dve osobe

Dve osobe su poginule tokom noći u ruskom raketnom napadu na ukrajinsku centralnu Poltavsku oblast, rekao je u ponedeljak guverner Dmitro Lunjin na Telegramu, dodajući da je izvršen napad na industrijski objekat.

Ukrajinska vojska je saopštila da je Rusija tokom noći lansirala četiri projektila iz Crnog mora, od kojih su dva oborena. Vojska je izvestila da je region Krivog Roga takođe pogođen projektilima, u odvojenom napadu. Lokalne vlasti su saopštile da je oštećeno nekoliko privatnih kuća, ali nisu prijavile žrtve.

07.35 Generalštab Ukrajine: Odbijeni napadi ruskih snaga na tri pravca

Ruske snage su tokom prethodnog dana pokušale da napadnu na tri pravca - na pravcu Limana, Bahmuta i Marinke, ali su ukrajinske snage odbile te napade, saopštio je jutros Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

Rusija je na drugim pravcima nastavila granatiranje i vazdušne napade, prenosi Unian.  Navodi se da su vazdušni i artiljerijski napadi izvedeni na pravcu Severska, Kupjanska, Avdejevke i Zaporožja. 

Istovremeno, ukrajinske odbrambene snage nastavljaju da izvode ofanzivnu operaciju na melitopoljskom pravcu i da se konsoliduju na zauzetim položajima, navodi se u izveštaju Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine.

07.24 Kremlj: Uništena tri drona iznad Moskovske i Brjanske oblasti

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su noćas uništena tri drona - jedan iznad Moskovske i dva iznad Brjanske oblasti, a za napade su okrivljeni Ukrajinci. 

"Snage PVO su 28. avgusta oko 04.30 po moskovskom vremenu sprečile još jedan pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad bespilotnom letelicom na teritoriji Ruske Federacije. Dron su uništila sredstva PVO iznad teritorije Ljubereckog okruga Moskovske oblasti", saopštilo je Ministarstvo, prenosi agencija RIA Novosti.

Gradonačelnik Moskve Jurij Sobjanin saopštio je da, prema prvim informacijama, nema žrtava ni štete.  Prethodno je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da su noćas dežurne snage PVO oborile dve ukrajinske bespilotne letelice iznad Brjanske oblasti, koja se nalazi na zapadu Rusije, na granici sa Ukrajinom.

07.00 Krečmer: Najnormalnija stvar na svetu popraviti Severni tok 1

Premijer nemačke savezne države Saksonije i član Demohrišćanske stranke Mihael Krečmer izjavio je da bi trebalo popraviti minirani gasovod Severni tok 1 u Baltičkom moru, uz ocenu da je to ''najnormalnija stvar na svetu''.

"Nalazi se u međunarodnim vodama i u blizini danske obale, tako da je dostupan. To nema nikakve veze sa ratom, jer je uništen u zasebnom napadu. Najnormalnija stvar je da se cevovod popravi, odnosno da se ispumpa voda i ponovo zatvori", rekao je rekao je Krečmer, a prenosi portal "Wiwo".

"Niko ne zna šta će biti za pet ili deset godina, a znak mudre politike bi bio da se što više opcija drži otvorenim. Nemačka ima dramatičan problem, pošto prvobitan nacrt energetske tranzicije više ne važi", dodao je Krečmer.

06.50 Istraga zbog sudara dva aviona u Ukrajini
Ukrajinske vlasti su juče saopštile da su pokrenule istragu o sudaru dva vojna aviona u kojem su na zapadu zemlje poginula trojica pilota.

Ratno vazduhoplovstvo je navelo da su se avioni L-39 sudarili tokom borbene misije iznad oblasti Žitomir, navodi AP. Među poginulima je i poznati pilot Andrij Pilščikov, koji se zalagao da Ukrajina dobije američke avione F-16.

06.45 Zelenski: Izbori u Ukrajini ako zapadne zemlje obezbede sredstva za održavanje

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je juče da će dozvoliti održavanje izbora u toj temlji ako Zapad bude obezbedio sredstva za to. Za održavanje izbora u mirnodopskim uslovima potrebno je oko pet milijardi dolara, a teško je odrediti koliko bi oni koštali u ratnom stanju, prenosi TASS.

"Logika je da ako branite demokratiju, onda tokom rata morate razmišljati o tome, a izbori su jedan element zaštite. Neću održati izbore na kredit, neću uzimati novac od oružja i davati na izbore. Ali, hajde da onda zajedno rizikujemo. Posmatrači treba da budu u rovovima'', rekao je Zelenski.

06.20 Anketa: Samo osam odsto Rusa veruje da je Putin odgovoran za smrt Prigožina

Samo osam odsto Rusa veruje da je ruski predsednik Vladimir Putin odgovoran za smrt šefa ruske privatne paravojne grupe "Vagner" Jevgenija Prigožina, prema anketi sprovedenoj devet sati nakon avionske nesreće u kojoj je poginuo Prigožin.

Anketa, koju je za "Sandej tajms" sproveo Institut ''Open Minds'', međunarodni trust mozgova, pokazala je da samo dva odsto pristalica režima vidi Putina kao krivca za Prigožinovu smrt.

Najveći broj ispitanika, odnosno 28,4 odsto, veruje da je nesreća nameštena, dok je 28,3 odsto kao uzrok za pad aviona navelo tehničke poteškoće ili grešku pilota.

Samo 13,6 odsto ispitanika veruje da je verovatna još jedna pobuna grupe "Vagner", a gotovo četvrtina veruje da će je većina Rusa podržati.

U anketi se 70 odsto ispitanika saglasilo da je Prigožin bio heroj vojne operacije u Ukrajini.

06.10 Su-30 ispratio američki dron koji se približavao ruskoj granici iznad Crnog mora

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je juče da je avion Su-30 ispratio američku bespilotnu letelicu "Riper" koja se, kako se navodi, približavala granici Rusije iznad Crnog mora.

"Da bi se identifikovao vazdušni cilj i sprečilo narušavanje državne granice Ruske Federacije, podignut je lovac Su-30", navodi se u saopštenju objavljenom na Telegramu.

06.00 Kako će pad Prigožinovog aviona uticati na poziciju Putina: "Establišment ubeđen da nije moguća pobuna bez posledica" 

Brojne se teorije kuju u vezi sa padom aviona, a analitičari kažu da ona po kojoj je Kremlj umešan, zapravo može ići u korist Putinovim namerama.

"Koji god da je bio pravi razlog za pad avioina, svi će to videti kao čin odmazde, a Kremlj neće naročito da se trudi da to opovrgne. Sa tačke gledišta koju zastupa Putin, ali i vojne i obaveštajne agencije, Prigožinova smrt je lekcija svima ostalima koji bi krenuli njegovim stopama", rekla je Tatjana Stanovaja, osnivač R.Politika. Opširnije u odvojenom tekstu.

Komentari (0)

Evropa