Evropa

Makron: Škole će biti neumoljive u zabrani nošenja muslimanskih abaja

Komentari

Autor: Tanjug

01/09/2023

-

22:09

Makron: Škole će biti neumoljive u zabrani nošenja muslimanskih abaja
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Đaci u Francuskoj neće moći da prođu kroz školska vrata ako se pojave u školi u abajama, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron, rekavši da će vlasti biti ''neumoljive'' u primeni nove zabrane nošenja tradicionalne muslimanske odeće.

On se prvi put javno osvrnuo na novo pravilo oblačenja nakon posete školi u južnoj Francuskoj, prenosi AP.

''Znamo da će biti slučajeva kada će učenici pokušati da 'testiraju pravilo''', rekao je Makron.

Govoreći o tome kako će se nova mera sprovoditi, Makron je rekao da će "posebno osoblje" biti raspoređeno u "osetljive" škole da pomogne direktorima i nastavnicima i da vodi dijalog sa učenicima i porodicama, ako bude potrebno.

Odluku o zabrani nošenja abaje prošle nedelje je uveo ministar obrazovanja Francuske Gabrijel Atal.

"Odlučio sam da više ne bude moguće da se abaja nosi u školama. Kada uđete u učionicu, ne bi trebalo da možete da prepoznate kojoj veri pripada učenik tako što ćete samo baciti pogled na nekog od njih", rekao je Atal.

On je ranije rekao da će 14.000 pripadnika obrazovnog osoblja na rukovodećim pozicijama biti obučeno do kraja ove godine da se bavi sprovođenjem i drugim pitanjima u održavanju sekularizma, a 300.000 osoblja će biti obučeno do 2025. godine.

U Francuskoj je 2004. zabranjeno nošenje marama u školama, dok je 2010. uvedena zabrana nošenja vela u javnosti, što je dovelo do nezadovoljstva u petomilionskoj muslimanskoj zajednici u Francuskoj.

Kako navodi britanska agencija Rojters, u Francuskoj je nametnuta stroga zabrana isticanja verske pripadnosti u državnim školama, nakon što su zakoni doneti u 19. veku uklonili tradicionalni katolički uticaj iz javnog obrazovanja, a od tada se zemlja bori da ažurira pravne smernice kako bi na adekvatan način odgovorila na porast muslimanske manjine.

Dodaje se da su u odbrani sekularizma u Francuskoj ujedinjene stranke od livice do desnice, koje pokušavaju i da zauzdaju rastuću ulogu islama u društvu.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa