Evropa

Poljski ministar kritikovao film o migrantima na granici Poljske i Belorusije

Komentari

Autor: Tanjug

05/09/2023

-

22:56

Poljski ministar kritikovao film o migrantima na granici Poljske i Belorusije
Zbignjev Ziobro - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vodeći član poljske konzervativne vlade i ministar pravde Zbignjev Ziobro oštro je kritikovao film koji istražuje humanitarnu katastrofu koja pogađa migrante duž granice između Poljske i Belorusije, a koji je premijerno prikazan danas na Venecijanskom filmskom festivalu.

"Zelena granica'', poljske rediteljke Agnješke Holand, stavlja u fokus izbegličku krizu koja je izbila pre dve godine na granicama Belorusije sa zemljama Evropske unije - Poljskom, Litvanijom i Letonijom. Ziobro je uporedio film sa nacističkom propagandom.

''U Trećem Rajhu, Nemci su pravili propagandne filmove koji prikazuju Poljake kao razbojnike i ubice. Danas imaju Agnješku Holand za to", napisao je Ziobro na Tviteru.

Film dramatizuje ​​priču koja prikazuje preplitanje života poljskog aktiviste, mladog poljskog graničara i sirijske porodice, prenosi AP.

Holand je režirala film o holokaustu "Evropa, Evropa" iz 1990, a poznata je po kritikama oštrog tretmana izbeglica i migranata od strane vlada u Poljskoj i u drugim delovima Evrope, što je gledište prikazano u filmu.

Ona je na konferenciji za novinare u Veneciji opisala masovnu migraciju ljudi koji su pobegli od sukoba i siromaštva u Evropu kao egzistencijalnu krizu za kontinent, rekavši da će se to pitanje pogoršati u budućnosti zbog klimatskih promena. 

Holand je nedavno optužila populističke političare u Poljskoj da pokušavaju da osvoje političke poene, onim što je opisala kao kratkovid i nehuman pristup migraciji.

Komentari (0)

Evropa