Evropa

Italijanska vlada usvojila novu uredbu: Zatvor preti roditeljima maloletnih delinkvenata

Komentari

Autor: Tanjug

07/09/2023

-

22:01

Italijanska vlada usvojila novu uredbu: Zatvor preti roditeljima maloletnih delinkvenata
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Italiji, roditelji dece koja napuste škole mogli bi da se suoče sa zatvorskom kaznom, predviđeno je novim merama koje je danas usvojila italijanska vlada za suzbijanje maloletničke delinkvencije nakon niza zločina koje su počinili tinejdžeri.

Premijerka Đorđa Meloni upozorila je na konferenciji za novinare na širenje maloletničkog kriminala, navodeći da je država do sada izbegavala da reši taj problem. Na osnovu vladine uredbe olakšano je hapšenje maloletnika koji nose oružje i dato je ovlašćenje vlastima da konfiskuju mobilne telefone. 

Uredbom je omogućeno da roditelji imaju nadzor nad uređajima koje koriste njihova deca da bi se ograničio pristup pornografskim materijalima, preneo je Rojters.

Vlada je reagovala nakon slučajeva grupnog silovanja koje su izvršili maloletnici u predgrađu Napulja i u glavnom gradu Sicilije, Palermu. U Napulju je prošle sedmice 17-godišnjak ubio 24-godišnjaka, navodno, zbog parkinga.

Vladina uredba stupa na snagu odmah, ali treba da je ratifikuje parlament u roku od 60 dana.

Prema "Openpolis fondaciji", Italija je peta zemlja u EU po broju dece koja rano napuštaju školovanje sa 11,5 odsto prošle godine, a u Kampaniji i Siciliji taj procenat je iznad 15.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa