Evropa

Nemec: Moguć nastavak parlamentarnog dijaloga u Beogradu u oktobru ili novembru

Komentari

Autor: Tanjug

12/09/2023

-

22:00

Nemec: Moguć nastavak parlamentarnog dijaloga u Beogradu u oktobru ili novembru
Nemec: Moguć nastavak parlamentarnog dijaloga u Beogradu u oktobru ili novembru - Copyright Tanjug Video

veličina teksta

Aa Aa

Poslanik Evropskog parlamenta Matjaž Nemec izjavio je da Evropski parlament podržava što skoriju integraciju zemalja kandidata i nagovestio mogućnost da u oktobru ili novembru dođe u Beograd kako bi učestvovao u parlamentarnom dijalogu.

"Nemamo još mandat, sad smo počeli sa dijalogom. Hteo bih da dođemo što pre, moguće u oktobru ili novembru", rekao je Nemec za Tanjug, na pitanje kada će doći u Beograd na parlamentarni dijalog i kakva su mu očekivanja od tog dijaloga. 

On je dodao da u Evropskom parlamentu često prate dešavanja u Skupštini Srbije i ocenio da su za budućnost Srbije važne dve stvari  - sloboda medija i poboljšanje izbornih uslova. 

Povodom izjave predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela, koji je rekao da bi EU trebalo da bude spremna za proširenje do 2030. godine, Nemec je rekao da je to pozitivna poruka za region. 

"Imamo sad mogućnost za drugačiji početak. To bi bila stvarna prilika da se postepeno stvarno bavimo integracijom zemalja Zapadnog Balkana", rekao je Nemec. 

Na pitanje kako taj datum komentariše Evropski parlament, imajući u vidu da je Evropska komisija rekla da proces proširenja zasnovan na zaslugama i da ovaj datum možda ne odražava član svih članica EU,  on je rekao da je Evropski parlament najprogresivniji u tom smislu.

"Mi podržavamo integraciju i da se ona desi što pre. 

Tu mislim da prednjačimo među EU institucijama. Kad pričamo sa kolegama, većina bi htela da ovaj proces počne što pre", rekao je Nemec. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa