Evropa

Makron: Pariz spreman da pruži pomoć Maroku u oporavku od zemljotresa

Komentari

Autor: Tanjug

12/09/2023

-

23:34

Makron: Pariz spreman da pruži pomoć Maroku u oporavku od zemljotresa
Makron: Pariz spreman da pruži pomoć Maroku u oporavku od zemljotresa - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Francuske Emanuel Makron obratio se danas marokanskoj javnosti porukom u video snimku, u kojoj kaže da je Pariz spreman da pruži pomoć Maroku u oporavku  od razornog zemljotresa ako kralj Muhamed VI prihvati ponudu Francuske.

"Želim da se obratim direktno Marokancima, da vam kažem da je Francuska poražena...ovim strašnim zemljotresom", rekao je Makron u video snimku objavljenom na društvenim mrežama, dodajući da će Francuska biti uz Maroko, preneo je Rojters.

"Imamo mogućnost da pružimo direktnu humanitarnu pomoć", istakao je Makron i dodao da je na Muhamedu VI i Vladi Maroka, koji su do sada ignorisale ponude Francuske, da organizuju međunarodnu podršku.

"Stojimo na raspolaganju njihovoj suverenoj odluci", naglasio je Makron. 

Pariz i Rabat u poslednje vreme imaju problematične odnose posebno u vezi sa spornom teritorijom Zapadne Sahare, koju Maroko želi da Francuska prizna kao marokansku, podseća Rojters.
Maroko nema ambasadora u Francuskoj od januara.

Makron je u video poruci ocenio nedavne kontroverze oko diplomatskih tenzija između Maroka i Francuske deplasiranim, ponavljajući opaske koje je dala francuska ministarka spoljnih poslova Katrin Kolona ranije ove nedelje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa