Evropa

Ekološki demonstranti u Berlinu poprskali farbom Brandenburšku kapiju

Komentari

Autor: Tanjug

17/09/2023

-

16:21

Ekološki demonstranti u Berlinu poprskali farbom Brandenburšku kapiju
Aktivisti grupe Poslednja generacija poprskali narandžastom bojom Brandenburšku kapiju - Copyright Tanjug/Paul Zinken/dpa via AP

veličina teksta

Aa Aa

Nemački klimatski aktivisti, članovi grupe "Poslednja generacija", poprskali su narandžastom bojom  Brandenburšku kapiju u Berlinu, kako bi tim činom protesta pozvali nemačku vladu da preduzme hitnije mere protiv klimatskih promena.

Članovi grupe koristili su aparate za gašenje požara punjene bojom da poprskaju svih šest stubova kapije, prenosi AP.

Grupa "Poslednja generacija" zahteva da Nemačka prestane da koristi sva fosilna goriva do 2030. godine i preduzme kratkoročne mere, uključujući uvođenje ograničenje brzine na autoputevima na 100 kilometara na sat, kako bi se smanjile emisije izduvnih gasova.

Policija je ogradila područje oko Brandenburške kapije i potvrdila da je privela 14 aktivista povezanih sa Poslednjom generacijom.Članovi "Poslednje generacije" poznati su po sličnim vidovima protesta, pošto su se ranije lepili za puteve i blokirali saobraćaj.

Gradonačelnik Berlina Kaj Vagner osudio je akcije grupe, rekavši da njihova taktika prevazilazi legitimne oblike protesta.

''Ovim akcijama ova grupa ne samo da oštećuje istorijsku Brandenburšku kapiju, već i naš slobodni diskurs o važnim pitanjima našeg vremena i budućnosti'', rekao je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa