Izbori 2022

Na birališta ćemo 3. aprila, raspisani parlamentarni i lokalni izbori

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/02/2022

-

18:03

Na birališta ćemo 3. aprila, raspisani parlamentarni i lokalni izbori
Na birališta ćemo 3. aprila, raspisani parlamentarni i lokalni izbori - Copyright Tanjug/Nikola Anđić, profimedija

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić raspisao je danas parlamentarne izbore za 3. april u zgradi Generalnog sekretarijata na Andrićevom vencu. Prethodno je predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić raspisao izbore za odbornike skupština gradova Bora i Beograda i skupština opština Aranđelovac, Smederevska Palanka, Lučani, Medveđa, Knjaževac, Bajina Bašta, Doljevac, Kula, Kladovo, Majdanpek i Sečanj za isti datum.

"Na osnovu člana 109. stav 1. i 5. Ustava Srbije, shodno članu 21. stavu 1. zakona o Predsedniku Republike, a na obrazloženi predlog Vlade Republike Srbije od 14. februara 2022. donosim ukaz o raspuštanju Narodne skupštine", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je prvo potpisao ukaz o raspuštanju Skupštine Srbije, a zatim i odluku o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora. Vlada Srbije, podsetimo, usvojila je juče predlog da predsednik Republike raspusti aktuelni saziv Narodne skupštine.

"Svi izborni rokovi i izborne radnje počinju da teku u istom trenutku. Prethodni saziv Narodne Skupštine je obavio veliki posao u prehodnom periodu, naročito po pitanjima ekonomskog napretka i održavanja stabilnosti", rekao je Vučić.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

On je i pozvao građane Srbije da uzmu učešće u izborima, i da pokažu sav demokratski kapacitet naše zemlje.

"Siguran sam da će građani znati da izaberu najbolje. Neka najbolji pobedi", naveo je Vučić.

Nakon raspisivanja izbora, izborne radnje počinju nakon što odluka stupi na snagu po objavljivanju u Službenom glasniku. Republička izborna komisija trebalo bi da utvrdi kalendar izbornih radnji.

Dačić raspisao lokalne izbore

Podsetimo, lokalne izbore raspisuje predsednik Skupštine, a parlamentarne predsednik Republike Srbije. Prethodno je predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić raspisao lokalne izbore za 3. april i to za odbornike skupština gradova Bora i Beograda i skupština opština Aranđelovac, Smederevska Palanka, Lučani, Medveđa, Knjaževac, Bajina Bašta, Doljevac, Kula, Kladovo, Majdanpek i Sečanj za 3. april 2022. godine.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Svima je poželeo uspešnu kampanju i da sve protekne u fer atmosferi i da se građani izjasne slobodno o tome kome će dati najveće poverenje.

Dačić je podsetio da je od 3. avgusta 2020. do 14. februara skupština razmatrala i odlučivala o 435 tačaka dnevnog reda, da je donela 265 zakona, od kojih je 241 bilo u redovnom postupku. Kako je napomenuo, u tom periodu je održano 67 sednica Narodne skupštine koja je zasedala 136 dana.

"Za vreme ovog mandata, bez obzira na primedbe i sumnjičenja, skupština je uspela da donese nekoliko akata veoma važnih za budućnost, a jedan od njih je promena Ustava", rekao je predsednik srpskog parlamenta i dodao:

"Ovo je prva skupština koja je sebe razvlastila da bira predstavnike sudske vlasti. Po novom zakonu o promenama Ustava neće se više sudije i tužioci birati u parlamentu. To je veliki demokratski iskorak Srbije. Biće to jedan od kamena temeljaca za reformu sistema vladavine prava, odnosno za izgradnju nezavisnog pravosuđa", rekao je Dačić.

Istakao je da su u ovom sazivu postignuti veoma značajni rezultati u međustranačkom dijalogu.

"Izbori se održavaju u veoma različitoj atmosferu u odnosu na prethodne. Doneto je više zakona koji su direktan rezultat međustranačkog dijaloga, uspostavljeni su efikasni instrumenti kontrole izbora i izbornih rezultata. Dijalog je doneo pozitivne rezultate, svi će učestvovati na izborima i nadam se da neće više biti izgovora za loše rezultate u navodnim problemima loših uslova", kazao je Dačić.

"Želim uspešnu kampanju, a izborne radnje počinju nakon što odluke o raspisivanju izbora stupe na snagu, i republička i gradske, odnosno opštinske izborne komisije utvrde obrazac i proces, odnosno od večeras. Srećno", poželeo je Dačić učesnicima izbora.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Talk of the town