Izbori 2022

Dačić: Vladajuća koalicija će osvojiti do 170 mandata, rejting SPS-a stabilan

Komentari

Autor: Tanjug

15/03/2022

-

12:08

Dačić: Vladajuća koalicija će osvojiti do 170 mandata, rejting SPS-a stabilan
Dačić: Vladajuća koalicija će osvojiti do 170 mandata, rejting SPS-a stabilan - Copyright Promo/SPS

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je danas da očekuje da će liste vladajuće koalicije osvojiti između 150 i 170 poslanika na republičkim izborima, a da će Aleksandar Vučić pobediti u prvom krugu predsedničkih izbora.

"Imajući u vidu druge kandidate, mislim da mi sa velikom sigurnošću možemo očekivati pobedu Vučića u prvom krugu predsedničkih izbora. Ne vidim neku ozbiljniju političku konkurenciju ni kada su u pitanju parlamentarni izbori. Očekujem da liste koje predvode SNS, SPS i SVM imaju između 150 i 170 poslanika u parlamentu", rekao je Dačić za Tanjug.

Na pitanje koji rezultat SPS-a očekuje, Dačić je rekao da su socijalisti veoma specifična stranka na političkom nebu Srbije, imajući u vidu tradiciju, trajanje i stabilno biračko telo koje ima, tako da uvek očekuje rezultat koji je veći od 10 odsto.

Kao smešna odbacio je istraživanja prema kojima je SPS u srpskoj prestonici na ivici cenzusa, ali je rekao da u Beogradu postoji manji poremećaj u raspodeli glasova zbog specifičnih političkih organizacija kao što je Ne davimo Beograd, kakvih u drugim sredinama nema.

"Naš rejting je veoma stabilan na 10 odsto na nivou Srbije, a kada je reč o Beogradu mi smo prošli put imali nešto više od šest odsto. Naši rezultati u Beogradu biće bolji ovog puta i zbog sveukupne atmosfere i situacije, jer su prošli put bili samo lokalni izbori, a sada su tu u isto vreme i predsednički i parlamentarni", smatra lider SPS.

On očekuje da sledeći saziv parlamenta bude šarolik, ali ističe da to ne znači da će svi ući u parlament.

"Jedno je pitanje da li neko učestvuje na izborima, a drugo da li može da pređe cenzus", poručuje Dačić.

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/

 

Na pitanje gde sebe vidi posle izbora, Dačić kaže da je rano govoriti o tome, ali da je njegova stranka želela da bude iskrena, pa ga je istakla za kandidata za premijera.

Lider socijalista smatra da bi to bilo najbolje za Srbiju.

"Jedno je Vučić, ali on je kandidat za predsednika i biće izabran za predsednika. Ja smatram da mogu neke stvari da uradim bolje od nekih njegovih kadrova. S druge strane, bilo bi jako korisno i mislim najbolje za političku stabilnost Srbije da on bude predsednik, a ja premijer", poručuje Dačić.

On apeluje na građane da ne slušaju političke partije koje ih pozivaju da glasaju za njih, već da glasaju za sebe i interese svojih porodica.

"Pozivam građane da glasaju za one koji će biti na strani onih koji žive od svog rada. Da u potpunosti može da se ostvaruje princip besplatnog školovanje i zdravstva, da se popravlja pozicija radnika, da stvaramo kapitalizam 21. veka, a ne prvobitnu akumulaciju kapitala koja se pretvorila u pljačku i otpuštanja radnika", poručio je predsednik SPS-a.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Talk of the town