Izbori 2022

Bisljimi: Beograd pristao da pošalje zahtev Prištini za organizovanje izbora

Komentari

Autor: Fonet, Kossev

17/03/2022

-

12:09

Bisljimi: Beograd pristao da pošalje zahtev Prištini za organizovanje izbora
mf.rks-gov.net - Copyright mf.rks-gov.net

veličina teksta

Aa Aa

Da bi se organizovali srpski izbori na Kosovu 3. aprila, potrebno je da Vlada Srbija uputi službeni zahtev vladi Kosova, u kojem bi zatražila pomoć u prikupljanju glasova na teritoriji Kosova, a zatim je potreban sporazum, rekao je Kossevu glavni pregovarač prištine Besnik Bisljimi.

On tvrdi da je Beograd "pristao da putem Kancelarije za vezu" Prištine u Beogradu pošalje zahtev za "pomoć u održavanju izbora". Zapravo, ne izbora, jer ne bi postojala kampanja, već za prikupljanje glasova na teritoriji Kosova, rekao je Bisljimi.

"Nije na vladi Kosova da na bilo koji način ograničava prava građana koji imaju pravo da glasaju u Srbiji, već je to stvar sporazuma", naveo je Bisljimi, dodajući da je odgovor vlade glasio da postoje prakse u evropskim zemljama u slučajevima kada jedna zemlja želi da organizuje izbore za svoje građane koji imaju dvojno državljanstvo – van njene teritorije i jasan način na koji se to organizuje.

Kosovski zvaničnici su do ove nedelje u više navrata, naprotiv, naglašavali da neće dozvoliti da se predstojeći srpski parlamentarni izbori održe na Kosovu, podseća Kossev.

Tri varijante za tablice

Rok za trajno rešenje za registarske tablice na KiM ističe 21. aprila, podseća Kossev.

Radne grupe do sada su se sastale šest puta u Briselu, a kako je naveo Besnik Bisljimi, na stolu su trenutno tri opcije: Zadržati postojeće, bez nalepnica – što podržava kosovska strana jer su ovakve tablice, kako navode u Prištini, najjeftinije rešenje a u skladu sa evropskim standardima.

Druga dva rešenja se tiču modifikacija i srpskih i kosovskih tablica – varijanta A da se zadrže nacionalni simboli, a promene skraćenice i varijanta B – obrnuto – da se promene nacionalni simboli, a zadrže skraćenice. Srpska strana, pak, za sada i dalje insistira na stikerima koji se sada primenjuju.

U slučaju ipak da 21. aprila bude sklopljen sporazum, Bisljimi navodi mogući korak.

"Da vidimo kako možemo da ’otvorimo prozor’ – što bi uključivalo pronalazak načina na koji bi vlasnici ovih vozila (KM, PR, PE,.. prim.red.) promenili tablice u kosovske bez ikakvih finansijskih troškova".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Talk of the town