Izbori 2022

Izborna tišina u Srbiji - staju predizborni skupovi, nema objava procene izbornih rezultata

Komentari

Autor: Fonet

31/03/2022

-

08:33

Izborna tišina u Srbiji - staju predizborni skupovi, nema objava procene izbornih rezultata
Izborna tišina u Srbiji - staju predizborni skupovi, nema objava procene izbornih rezultata - Copyright AP/ Darko Vojinovic

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji u ponoć počinje izborna tišina uoči parlamentarnih, predsedničkih i lokalnih izbora, koja će trajati do nedelje 3. aprila u 20 sati, kada se zatvaraju biračka mesta.

Tokom izborne tišine zabranjena je izborna propaganda, održavanje predizbornih skupova na javnim mestima i objavljivanje procene izbornih rezultata. Na biračkom mestu i na 50 metara od biračkog mesta zabranjeno je isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala.

Ako se ta odredba ne poštuje, birački odbor se, po zakonu, raspušta, a glasanje se na tom izbornom mestu ponavlja. U Srbiji je ove godine promenjen Zakon o elektronskim medijima kojim se zabranjuje funkcionerska kampanja, pa je medijima bilo zabranjeno da od 24. marta do 1. aprila izveštavaju o aktivnosti funkcionera koji su i kandidati na izborima sa otvaranja inftasrukturnih radova i objekata.

Birači će na vanrednim parlamentarnim izborima moći da glasaju za 19 lista, za osam predsedničkih kandidata, a Republička izborna komisija dužna je da zvanične rezultate saopšti najkasnije do 7. aprila u 20 časova.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Talk of the town