Izbori 2022

Milica Đurđević Stamenkovski: Dobili smo poziv za sastanak opozicije u Beogradu, ideologija nije presudna na lokalu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/04/2022

-

16:48

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Srpska stranka Zavetnici dobila je poziv na sastanak sa opozicijom u Beogradu, rekla je za Euronews Srbija predsednica te stranke Milica Đurđević Stamenkovski i dodala da će se oni odazvati. Kako je navela, oni nisu prisustvovali jučerašnjem sastanku jer su poziv dobili naknadno. Istakla je i da, kada je reč o glavnom gradu, ideologija nije presudna i da će insistirati na principima stranke za Beograd.

Povodom spekulacija da će Zavetnici ići u koaliciju sa SNS-om, Milica Đurđević Stamenkovski je rekla da je interesantno to što je niko nike pozvao da to potvrdi ili demantuje.

Govoreći o postizbornoj kombinatorici u Beogradu, ona je rekla da bi prvo trebalo sačekati konačan rezultat, jer opozicija u ovom trenutku nema većinu za vlast u Beogradu, što ne znači da je neće imati ukoliko još neka od lista ne postane parlamentarna posle ponavljanja izbora na određenim biračkim mestima.

Ponavlja da je potrebno sačekati, i da ne zna odakle sad toliki fokus na beogradskim izborima koji jedini do sada nisu izvesni i za koje ne može da se konstatuje da postoji završna računica. "Hajde da budemo ozbiljni i da sačekamo volju Beograđana", rekla je predsaednica stranke Zavetnici.

"Definitivno možemo da zaključimo da vlast gubi Beograd, postepeno, na ovim ili na narednim izborima. Beograđani žele promene, ne žele više ni Vesića, ni Šapića, niti bilo kakve reciklirane kadrove iz bivšeg režima koji su postali deo SNS-a", navela je MIlica Đurđević Stamenkovski.

Komentarišući navode medija da je ona rekla da neće u koaliciju sa određenim opozicionim strankama, rekla je da je bila vrlo jasna. "Kada su u pitanju lokalni izbori, naravno da idološke razlike nisu presudne, već program za grad. Da pogledamo kakvi bi kadrovi preuzeli odgovornost za funkcije i da razmotrimo šta su naše vizije za grad. Ja zagovaram promenu, ali da vidimo u kom pravcu idu promene", rekal je MIlica Đurđević Stamenkovski.

"Insisitiraćemo na našim principima za Beograd"

Na pitanje od koga je dobila poziv za sastanak opozciije u Beogradu, rekla je da to deluje malo šizofreno, osvrćući se na izjavu predsedničke kandidatkinje koalicije Moramo Biljane Stojković koju je ocenila kao "jednu vrstu ideološke ostrašćenosti. nepromišljenosti i istrčavanja".

"Postavlja se pitanje zašto niko nije etiketirao Biljanu Stojković kao remetilački faktor dogovora", rekla je ona.

Dodala je da su Zavetnici poziv za satsanak dobili od koalicije okupljene oko Vladete Jankovića i da ne vidi ništa sporno da prisustvuju tom sastanku.

Euronews Srbija

 

"Ja neću lično prisustvovati, jer se ja nisam bavila lokalnim izborima", rekla je i dodala da će na sastanak ići kandidat Zavetnika za gradonačelnika Mladen Kočica.

Na pitanje na čemu će Zavetnici insistirati u Beogradu, rekla je da će to biti njihovi principi za glavni grad, a to je da se smanje rashodi javnih preduzeća, da se radi na kvalitetnoj selekciji kadrova, da svi koji su se okoristili o budžet grada budu izuzeti iz bilo kakvih kalkulacija, da se prestane sa nameštenim tenderima i da se napravi "organizam koji će biti servis građana".

Takođe, poručila je da je potrebno da se obustavi hajka na spomenik Stefanu Nemanji, jer je to nedopustivo i potrebno je rešavati goruća pitanja.

Govoreći ponovo o sastanku opozicije, rekla je da će da vide da li mogu da naprave neki vid saradnje, čak i tehničke, bez obzira da li će biti formirana vlast ili neće. Dodala je da se potcenjuje uloga opozicije koja može mnogo da učini ako je aktivna i kreativna.

"Bićemo državotvorna opozicija u Skupštini"

Komentarišući medijske navode o Zavetnicima, Milica Đurđević Stamenkovski je rekla: "Određeni mediji koji imaju prozapadni narativ navijački nastupaju prema nama, žate što su Zavetnici postali parlamentarna stranka i pokušavaju da relativizuju naš uspeh time što će biti proroci naše budućnosti".

Ona je dodala da će se odazvati na poziv predsednika Vučića na konsultacije, i da veruje da će to isto učiniti i kolege iz drugih stranaka opozcije, dodajući da je rečenica da će se "odazvati na poziv Vučiću" istrgnuta iz konteksta.

"Mi imamo naš stav koji će ostati nepromenjen i on je bio u drugom delu rečenice. Da nemam ambiciju da kao šef poslaničke grupe i predsednica zavetnika uđem u vlast sa SNS. Ne zato što nismo spremni da preuzmemo odgovornost. Naprotiv. Jer verujem da je naš politički i moralni kapital zasnovan na našoj doslednosti i principima. Mi smatramo da ne treba da trgujemo time. Imamo cilj, bićemo državotvorna opozicija u skupštini". rekla je Milica Đurđević Stamenkovski i dodala da to znači da će biti politički protivnici vlasti, ali da neće minirati državu. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Talk of the town