Izbori 2022

Romska partija: Zadovoljni smo rezultatima izbora, spremni na razgovore sa svim strankama

Komentari

Autor: Tanjug

09/04/2022

-

10:48

Romska partija: Zadovoljni smo rezultatima izbora, spremni na razgovore sa svim strankama
Romska partija: Zadovoljni smo rezultatima izbora, spremni na razgovore sa svim strankama - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Romska partija saopštila je danas da je zadovoljna rezultatima izbora, uputivši poziv predsedniku Aleksandru Vučiću da sasluša njihove predloge narednih dana i izrazivši spremnost da razgovara sa svim budućim parlamentarnim strankama.

"Obraćamo se Aleksandru Vučiću, da sasluša naše predloge, narednih dana, jer je on kao nesporan sadašnji i budući predsednik Republike, sa jasnim ustavnim ovlašćenjima da izražava državno jedinstvo a i u ulozi je predstavnika najveće poslaničke grupe u novom sazivu parlamenta", saopštio je predsednik Romske partije Srđan Šajn.

On je naveo da bi taj razgovor bio "prvi korak u postizanju širokog konsenzusa u društvu po pitanju sprovođenja participativnog procesa integracije Roma u zemlji".

"U uslovima pod kojima su održani parlamentarni izbori, smatramo da je izborni rezultat koji smo postigli i više nego dobar", kazao je Šajn, podsetivši da unazad 10 godina "nije bilo autentične romske partije na izborima", Srbija je "tražila izlaz iz duboke podeljenosti" a Romi su "bili izloženi najrazličitijim oblicima pritisaka od veikog broja političkih partija".

"Između komentarisanja svih vrsta pritisaka koji su na ovim izborima vršeni na Rome i pokušaja da gledamo u budućnost kao odgovorni ljudi, odlučili smo se u ovom trenutku za ovo drugo a što će ostati tako samo ako ključni politički faktori u zemlji razgovaraju sa nama", napomenuo je Šajn.

Naši prvi razgovori, posle proglašenja preliminarnih izbornih rezultata, sa predstavnicima međunarodne zajednice jasno ukazuju na to da bi, kako tvrdi predsednik Romske partije, oni pozdravili ostvarivanje naše ideje da preuzmemo deo odgovornost u okviru izvrsnih organa vlasti na svim nivoima u procesu integracije Roma.

"Tako bi se nesumnjivo, u znatnoj meri, umanjila politička šteta izazvana najrazličitijim pritiscima prema Romima koji su činjeni kako u predizbornom tako i u samom izbornom postupku o čemu jasno govore mnogobrojni dokazi", ocenio je Šajn.

On je naveo da će, kao odgovorna partija, preuzeti odgovornost u svakom sličaju ili dogovorom sa ostalima političkim faktorima u zemlji ili u akciji sa međunarodnom zajednicom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Talk of the town