Vodič

Beogradski izbori 2022: Ko su kandidati za gradonačelnika Beograda

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/03/2022

-

22:22

Beogradski izbori 2022: Ko su kandidati za gradonačelnika Beograda
Izbori u Beogradu - Copyright Tanjug/Zoran Žestić, STR, Dragan Kujundžić, Sava Radovanović, Beoinfo

veličina teksta

Aa Aa

Redovni beogradski izbori na kojima će se birati članovi Skupštine Grada Beograda održavaju se 3. aprila. Takođe, lokalni izbori 2022. održavaju u Gradu Boru, kao i u još 11 opština u Srbiji.

Gradska izborna komisija je usvojila 12 izbornih lista na kojima se nalaze kandidati za gradske odbornike. Takođe, kroz kampanju se govori i ko će biti kandidati za gradonačelnika Beograda.

Naime, Skupština Grada Beograda broji 110 odbornika, a nakon njenog formiranja biće izabran gradonačelnik, jer se on ne bira neposredno na izborima, već se glasa samo za listu.

Prema nepisanom pravilu, prvi na listama koje učestvuju na izborima ujedno su i kandidati za gradonačelnika Beograda tih političkh opcija.

Liste i kandidati za gradonačelnika na izborima u Beogradu:

 1. Lista Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve (Prvi na listi i kandidat za gradonačeknika je Aleksandar Šapić )

2. Lista Ivica Dačić - premijer Srbije, Toma Fila - gradonačelnik Beograda (Prvi na ovoj listi, kao i  kandidat za gradonačelnika je Toma Fila)

3. Lista Dr Vojislav Šešelj - Srpska radikalna stranka (Nosilac liste i kandidat za gradonačelnika je dr Miljko Ristić)

4. Lista Milica Đurđević Stamenkovski - Srpska stranka Zavetnici (kandidat za gradonačelnika je dr Mladen Kočica, a Milica Đurđević Stamenkovski je druga na listi)

5. Lista Vladeta Janković – Ujedinjeni za pobedu Beograda (Stranka slobode i pravde, Narodna stranka, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana, Udruženi sindikati Srbije "Sloga", Pokret za preokret, Pokret Slobodna Srbija) - (Kao nosilac liste Vladeta Janković je i kandidat za gradonačelnika)

6. Lista Dr Miloš Jovanović - NADA za Beograd - Nacionalno demokratska alternativa – Srpska koalicija Nada – Demokratska Stranka Srbije (DSS) – Za Kraljevinu Srbiju (MONARHISTI) - Vojislav Mihailović - (Vojislav Mihailović je prvi na listi i kandidat ove koalicije za gradonačelnika)

7.  Lista Moramo - Za dobar grad- Ne davimo Beograd - AKCIJA - Ekološki ustanak - Ćuta - Izbor za našu opštinu - platforma Solidarnost - Forum Roma Srbije - Dobrica Veselinović (Dobrica Veselinović je nosilac liste i kandidat liste za gradonačelnika Beograda)

8. Duško Vujošević - Boris Tadić - Ajmo ljudi - Socijaldemokratska stranka - Nova stranka - 1 od 5 miliona - Tolerancija Srbije - "Ujedinjeni pokret zelenih Srbije" - Bošnjačka građanska stranka (Prvi na listi je Duško Vujošević, dok nije precizno najavljeno ko će biti kandidat za gradonačelnika)

9. Nemanja Šarović - Za sav normalan svet (Nemanja Šarović je nosilac liste i kandidat ovog pokreta za gradonačelnika)

10. Suverenisti  – Saša Radulović (DJB), Milan Stamatović (ZS), dr Jovana Stojković (ŽZS) - (Nosilac liste i kandidat za gradonačelnika je Vojin Biljić)

11. Boško Obradović - Srpski pokret DVERI - POKS - Miloš Parandilović - Patriotski blok za obnovu Kraljevine Srbije (Nosilac liste je Radmila Vasić, kandidat za gradonačelnika je Borislav Antonijević)

12. Ruski manjinski savez za Beograd - Aleksandar Buhanac (Srpsko ruski pokret, Srpsko ruska partija Vukovi, Pokret Grka Srbiza)  - (Nosilac ove liste je Pavle Bihali Gavrin)

U Beogradu 1.600.000 birača

Gradska izborna komisija je na sednici održanoj 24. marta donela Odluku o sadržaju i izgledu glasačkog listića za glasanje na izborima za odbornike Skupštine grada Begrada. Predsednik GIK Zoran Lukić je rekao da su listići bele boje, formata A4.

Kada su u pitanju beogradski izbori u Jedinstveni birački spisak za područje grada Beograda upisano 1.600.214 birača. To je neznatno povećan broj u odnosu na 1.599.525 birača koliko je bilo upisano pred izbore za odbornike Skupštine Grada 2018. godine. Na području Grada Beograda ustanovljeno je 1.198 biračkih mesta.

Prethodno su beogradski izbori održani 2018. godine, kada je bilo dvostruko više lista nego sada - 24, a pobedu je odnela lista Aleksandar Vučić - Zato što volimo Beograd koja je osvojila 44,96 odsto glasova izašlih birača.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Talk of the town