Izbori 2022

Vujošević: Nisam kandidat za gradonačelnika Beograda, ako pobedi naša lista želeo bih da budem Vesić

Komentari

Autor: Euronew Srbija

10/03/2022

-

22:18

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

"Ja sam nosilac liste, ali nisam kandidat za gradonačelnika. Treba razjasniti da glasači ne budu u zabludi. Ako bi ta lista bila pobednik, što nije nerealno, ja bih želeo da budem zamenik gradonačelnika. Meni je želja da budem Vesić", rekao je proslavljeni košarkaški stručnjak i bivši trener Partizana, nosilac liste "Boris Tadić - Ajmo ljudi" Duško Vujošević  u emisiji Euronews veče. 

Kako je dodao boriće se za rešavanje ekoloških, saobraćajnih, kanalizacionih i arhitektonskih problema u Beogradu.

Vujošević otkriva da u početku nije pristao na Tadićev poziv, ali da je posle shvatio da ne treba da koristi kao izgovor to što ima zdravstene probleme. Kaže da ne ulazi u politiku iz interesa, već da samo želi da popravi stanje u društvu.

"Govorio sam da ni lud neću da se prihvatim uloge profesionalnog političara. Kako sam u penziji i imam više vremena, to je jedan od razloga. Drugi je što smatram da je došao momenat da svako mora da se izjasni. Kao predsednik JSD Partizan imao sam problem s ovom vlašću, ušao sam u sukob o otvorenu kritiku. To je ugrozilo moju pozciju toliko da u ovoj zemlji ne mogu da se bavim košarkom", navodi Vujošević.

Istraživači javnog mnenja i politički analitičari predviđaju da će 3. aprila najveća borba biti vođena u Beogradu, pa i vlast i opozicija izvlače najjače adute ne bi li zadržali ili osvoji prestonicu.

"Ukoliko bi opozicija zavladala Beogradom, smatrao bih da bi moje mesto bilo u nekim antikorpucijskim organima, eventualno u gradskom odboru za sport, možda i nešto oko invalida, jer sam to posao baveći se sportom i mojom greškom", kaže Vujošević.

Euronews Srbija/Printskrin

Duško Vujošević

Aktuelnoj vlasti zamera način na koji izgleda glavni grad Srbije, jer kako kaže "napadnut je na onim lokacijama koje su srce duha Beograda". Kalemegdan mora da se zaštiti i ostane nepromenjen, da zadrži postojeću strukturu, bez modernističkih intervencija, smatra.

"Prolazio sam Beogradom na vodi nekoliko puta, ono jeste lepše nego što je bilo, ali šta je urađeno u Savamali, situacija koju svi znamo - krivci poznati, a nisu procesuirani - to je srušilo Beograd i sistem u ovoj državi. Odavno Beograd ima tendeciju da siđe na vodu, ali ova arhitektura, koja liči na Dubai u pustinji, onemogućava da se vidi prelepa silueta - Beogradski spomenik, Kalemegdan, Hram Svetog Save i Avala u pozadini. Sad kao da imate pregradu ispred toga", rekao je Vujošević.

"Spomenik Stefanu Nemanji da bude svedok vremena"

Kaže da je Beogradu potreban metro, ali da bi se konsultovao sa stručnjacima oko tog projekta. Naprednjacima zamera i kako su urađeni fontana na Slaviji, Autokomanda i Skadarlija, dok spomenik Stefanu Nemanji ne bi rušio i izmeštao.

"Nisam estetski oduševljen, nije u duhu naše tradicije, ne sviđa mi se jer se ne zna i koliko košta. Tenderi moraju da budu transparentni. Ne bih rušio i izmeštao spomenik. Svaki spomenik je o onom što mu je ime i o onome ko ga je pravio, nek ostane da bude svedok vremena. Podseća me na Skoplje. Zaprepastio sam se u Skoplju kad sam video kič spomenik Aleksandru Makedonskom, nisam pomišljao da bi moglo da se desi Beogradu", kaže Vujošević.

Bivši trener Partizana osvrnuo se i na rat u Ukrajini, koji doživljava tragično, jer "Sloveni ubijaju Slovene".

"Ja sam protiv rata, kao svaki normalan čovek. Izgubiš neki predmet kod kuće pa se nerviraš, a zamisli kad izgubiš nešto što si ceo život stvarao. Složena je situacija maksimalno, ono što je jasno da su NATO i SAD agresivno ulazile Rusiji u stomak, ne opravdam ovo što Rusija uradila i pokušavam da razumem", poručio je Vujošević. 

Preporuka za vas

Komentari (1)

Laki

28.03.2022 18:14

Imaš "lepši" spomenik u tvojoj Podgorici.

Talk of the town