Aktuelno iz kulture

Fabrika umetnosti: Kompanija "DMV" iz Niša poseduje dragocenu kolekciju dela najpriznatijih domaćih slikara

Komentari
Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Zgrada starog "Monopola" u Nišu preuređena je u moderan proizvodni pogon iz kog kompanija "DMV" već tri decenije u svet isporučuje sportsku i led saobraćajnu signalizaciju. Međutim, malo je poznato da je ovde, uz proizvodne hale i kancelarije, i galerija sa više od 200 dela reprezentativnih srpskih slikara.

Inženjer elektronike Dušan Šarković, vlasnik i direktor kompanije "DMV" za Euronews Srbija kaže da svaki ozbiljan posao ima važnu komponentu stvaralaštva.

"Što je posao ozbiljniji, to je ta komponenta važnija. Mi svoju tehnologiju razvijamo 32 godine, naši uređaji su unikati, svaki je, rekao bih, neko umetničko delo", smatra Šarković.

U proizvodnji se ogleda umetnost elektronike, a na zidovima galerije nalaze se dela nekih od najvažnijih srpskih slikara. U vrednoj kolekciji su i tri slike Paje Jovanovića - "Portret devojčice", "Portret Olge Vithaus" kao i crtež "Igra sabljama", kupljeni na aukciji u Beču i prvi put izloženi u Srbiji.

"To nisu toliko reprezentativna i najskuplja dela, ali svakako reprezentuju njegov rad", kaže direktor kompanije. 

Euronews

 

"Paja Jovanović je imao prepoznatljiv stil i to je etapa u slikarstvu koja se oslanjala na nemačku u austrijsku školu. Razlog kupovine bio je taj što smo planirali izložbu pod nazivom 'Povratak vrednostima', usmerenu na slikare sa juga, ali je delo Paje Jovanovića jedna vrednost u srpskom slikarstvu, i hteli smo da imamo jednog od naših najvrednijih umetnika. Imali smo sreće da je prošlo u okvirima koje smo planirali da platimo i srećni smo da imamo te tri slike", zaključuje Šarković.

U galeriji kompanije su i dela Bože Ilića, Miće Popovića, Vladimira Veličkovića, Stojana Aralice, Cileta Marinkovića.

Andrijana Stanković, kustoskinja Galerije "DMV", naglašava značaj dela srpskih slikara iz Pariza.

"Stvarali su u Parizu i bitni su za našu slikarsku scenu. Te slike su prvi put u Srbiji. Istakla bih i umetnike grupe Lada i Miću Popovića, osnivača Medijale, koja je jedna od najpoznatijih umetničkih grupa u Srbiji. Osnivači su srpske moderne", kaže Stanković za Euronews Srbija.

Ovde su i radovi nastali na prvoj likovnoj koloniji održanoj u krugu fabrike. Vredna kolekcija izložena je u kafanskom ambijentu, u sećanje na prvu izložbu u Nišu, pre 125 godina, u tadašnjoj kafani "Evropa". Organizator te postavke bio je Borivoje Stevanović, čije dve slike danas krase zidove galerije.

Uz vredna umetnička dela, kompanija ima i značajnu kolekciju knjiga u sopstvenoj biblioteci.

"Mlad čovek ništa bolje ne može da uradi za sebe nego da čita i vežba rečitost, elokvenciju", kaže Šarković. 

"Drugi zadatka biblioteke je negovanje naših dijalekata koji se gube sa globalizacijom, pa nam se biblioteka zove Anđelko Krstić, po piscu koji je pisao na južnjačkom dijalektu koji je zapostavljen u srpskoj književnosti", ističe naš sagovornik.

Božidar Despotović, kolekcionar umetničkih slika, ocenjuje da upravo privrednici u poslednjih stotinu godina "na infuziji" održavaju našu kulturu i umetnost.

"Da nije njihovog entuzijazma, mi danas ne bismo ovo imali. Sistem se nikada nije istinski bavio kulturom. Ovo je jedna infuzija dobrodošla za jug, ali i Srbiju", smatra Despotović.

Kompanija "DMV" od zaborava čuva i sećanje na "Grad elektronike" u Muzeju industrijske baštine, u kojem su neki od televizora i prvih računara proizvedenih u Elektronskoj industriji Niš. Simbolično, na mestu gde se danas razvijaju neke nove, napredne tehnologije.

Komentari (0)

Kultura