Aktuelno iz kulture

Nemanja Radulović u susret koncertu sa Beogradskom filharmonijom: Betoven vas umori, ali i napuni posebnom energijom

Komentari

Autor: Tanjug

22/09/2023

-

13:59

Nemanja Radulović u susret koncertu sa Beogradskom filharmonijom: Betoven vas umori, ali i napuni posebnom energijom
Nemanja Radulović deseti put Beogradskom filharmonijom - Copyright Beogradska filharmonija/Marko Đoković

veličina teksta

Aa Aa

Violinista Nemanja Radulović večeras će u Kolarčevoj zadužbini zajedno sa Beogradskom filharmonijom odsvirati Koncert za violinu i orkestar Ludviga van Betovena. Radulović je tim povodom za Tanjug rekao da je Betovenovo delo "sa tehničke strane dosta komplikovano, zbog intonacije, precizne čistoće zvuka".

"(Koncert za violinu i orkestar) je muzički toliko zahtevan. Sa jedne strane vas umori, sa druge napuni posebnom energijom, i da snagu na kraju koncerta", rekao je svetski čuveni muzičar.

Radulović je napomenuo da apsolutno uživa kada sa svojim ansamblom izvodi program zabeležena na njegovom albumu "Roots", ali je dodao da Betovenov Koncert za violinu i orkestar spada u njemu omiljene.

"Preko 20 godina kako ga sviram i uživam. Nikad mi nije dosadno. Betoven je ostavio toliko prostora izvođačima da imaju svoju viziju", naglasio je Radulović.

Koncert sa Radulovićem je drugi u slavljeničkoj sezoni Beogradske filharmonije, koja obeležava svoju stogodišnjicu, a violinisti i orkestru to će biti deseti zajednički nastup, ovaj put uz šefa-dirigenta Gabrijal Felca. 

"Taj orkestar je konstantno u procesu istraživanja zvuka i muzičari su fenomenalni. Svi se trude da zajedno dišu. Uvek mi je zadovoljstvo. Tu su i svi sa kojima sam studirao i učio", naglasio je Radulović.

Kako je najavljeno, drugi deo koncerta je rezervisan za simfonijski prvenac Gustava Malera, koji nosi podnaslov "Titan".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura