Aktuelno iz kulture

"Muzika koja mi je pomogla da se osećam živim": Violinista Nemanja Radulović održao koncert na Kolarcu

Komentari

Autor: Tanjug

31/10/2022

-

09:37

"Muzika koja mi je pomogla da se osećam živim": Violinista Nemanja Radulović održao koncert na Kolarcu
"Muzika koja mi je pomogla da se osećam živim": Violinista Nemanja Radulović održao koncert na Kolarcu - Copyright Tanjug/Tara Radovanovic

veličina teksta

Aa Aa

Srpski i svetski virtuoz na violini Nemanja Radulović održao je sinoć samostalni koncert u Kolarčevoj zadužbini u okviru promocije svog novog albuma "Roots".

Muzički umetnik sa stalnom adresom u Francuskoj priredio je repertoar od 17 kompozicija među kojima su bili  "Ðelem, Ðelem", "Makedonsko devojče", "King David" (Izrael), "Mambo" (Kuba), "Takeda Lullaby" (Japan), "Katchur Khan" (Indija), i druge, a na bisu još nekoliko kompozicija, kao "Somewhere over the Rainbow" iz američkog filma "Čarobnjak iz Oza" (1939) i izvorna starogradska pesma "Niška banja, topla voda".

Radulović je u susret nastupu otkrio da je album "Roots" sniman upravo u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine tokom maja 2021. godine, i tako je Beograd sada na listi prve promotivne turneje ovog albuma, koja je počela sredinom oktobra koncertima u Francuskoj.

Tanjug/Tara Radovanovic

 

"Ideja za ovaj album se rodila tokom lokdauna. Tokom ovog perioda, imao sam vremena da duboko promislim o muzici danas, ali i o muzici prošlosti i budućnosti. I tako, kada je zabrana kretanja zbog pandemije počela, pokušao sam da stvaram muziku, da vežbam, ali nisam mogao. Jednostavno, nije bilo pravo vreme za to. Mnogi su od korone bili bolesni, na žalost drugi su nam zauvek otišli sa ovog sveta", izjavio je violinista i naglasio da mu je umesto toga više prijalo da sluša muziku različitih stilova.

"Muzika koja mi je istinski pomogla da se osećam živim je muzika Mocarta i world music, kao tradicionalna muzika različitih zemalja sveta. Ona me je povezala sa osnovnim osećanjima naših života, a to su radost i ljubav. Više mi je prijalo da slušam muziku nego da je sviram u tom periodu", rekao je Radulović i istakao da novi disk "Roots" predstavlja iskorak, te da nije standardna klasična muzika koju bi publika očekivala.

Na poziv Aleksandra Sedlara je doputovao u Beograd i na veliko zadovoljstvo u roku od mesec i po dana snimili su navedeni album sa posebnim aranžmanima.

Umetnik je odlučio da sa svojim prvim albumom za Warner Classics podeli ono kroz šta je prolazio prethodne dve godine.

Tanjug/Tara Radovanovic

 

"Pre pandemije, osećao sam da je svet mesto bez granica, ali taj osećaj je počeo da se menja posle februara 2020. Želeo sam da ponovo povežem zemlje, da uklonim granice kroz world music, koja zapravo predstavlja osnovu klasične muzike. Takođe, kao umetnik sam imao potrebe za novim izazovima", naveo je slavni muzičar.

Za njega je bilo veoma dragoceno iskustvo otkrivati nove načine sviranja i istraživati brojne mogućnosti zvuka violine, a naglasio je da svaka kompozicija ima različiti izraz i zvuk, što je publika u Kolarcu sinoć mogla i da oseti.

"Kompozicije odabrane za ovaj album su veoma lične, podsećaju me na članove 'Double sens' ansambla, na moju porodicu i na one koji više nisu sa nama. Moja želja je da svako otkrije svet bez granica kroz muziku koju izvodi 'Double Sens', Ksenija Milošević, Kristina Radulović i Aleksandar Sedlar, koji je komponovao i radio aranžmane za nas da sam se osećao kao da sam na nekom velikom master klasu. Hvala Sedlaru na saradnji i tolikom poverenju koje mi je pružio", rekao je Nemanja pre koncerta.

U publici je bio veliki broj javnih ličnosti, prevashodno umetnika, a gost je bila i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković.

Tanjug/Tara Radovanovic

 

"Usled svega što se trenutno dešava u svetu, smatram da muzika treba svima da nam donese ljubav, mir i radost", izjavio je emotivno Radulović i dobio dugotrajni aplauz od verne publike.

Svestrana umetnica Ksenija Milošević kao vokalna solistkinja je imala zanimljiv niz od četiri kompozicije zaredom, prvo kroz portet Rusije - "Podmoskovske večeri" Vasilija Solovjeva Sedoja, tradicionalne pesme "Mndra Mja" od Vlaha i "Gypsies Are Found Near Heaven" Eugena Doga iz Moldavije - obe kompozicije iz sovjetskog filmskog i pozorišnog hit mjuzikla "Cigani lete u nebo" (1975) prema delima Maksima Gorkog.

Takođe, Ksenija je svojim tihim, veoma suptilnim glasom, izvela i antologijsku numeru "Što te nema" (1981) pevačice Jadranke Stojković, na stihove Alekse Šantića.

Nemanja Radulović je i ovog puta rasprodao sve karte tako da je veliki broj publike u nekoliko redova sedeo na pozornici oko umetnika i celog ansambla uz dodatne stolice sa strane u parteru, koliko je maestro prevazišao kapacitet Kolarčeve zadužbine.

Koncert sinoć nije poslednje druženje u ovom gostovanju Radulovića, već će virtuoz na violini potpisivati primerke albuma u ponedeljak popodne takođe na Kolarcu kao prilika za susret fanova sa svojim favoritom.

Album "Roots" je za srpsko tržište u petak objavio licencirani partner diskografske kuće "Mascom" .

Komentari (0)

Kultura