Aktuelno iz kulture

Film o Henriju Šugaru stiže na Netfliks: Priče Roalda Dala su kao stvorene za ekranizaciju u režiji Vesa Andersona

Komentari

Autor: Euronews

27/09/2023

-

07:24

Film o Henriju Šugaru stiže na Netfliks: Priče Roalda Dala su kao stvorene za ekranizaciju u režiji Vesa Andersona
Film o Henriju Šugaru stiže na Netfliks: Priče Roalda Dala su kao stvorene za ekranizaciju u režiji Vesa Andersona - Copyright Prinskrin/Youtube/Netflix

veličina teksta

Aa Aa

Nakon premijere filma "Asteroid City" na Kanskom festivalu, majstor režije Ves Anderson stigao je da predstavi još jedno, doduše, kratkometražno ostvarenje - "The Wonderful Story of Henry Sugar" na čuvenoj Mostri, koje sada dolazi i na Netfliks.

Prva Andersonova saradnja sa Netfliksom jedna je od četiri kratke adaptacije dela Roalda Dala, koji će biti objavljivani na tom striming servisu.

Takođe, to je drugi put da Anderson adaptira priču cenjenog britanskog autora, nakon njegove animirane komedije "Fantastični gospodin Lisac" iz 2009.

"The Wonderful Story of Henry Sugar" je 39 minuta dugačka ekranizacija Dalove priče iz 1977. godine, sa Benediktom Kamberbačom, Rejfom Fajnsom, Benom Kingslijem, Devom Patelom i Ričardom Ajoadeom u glanvim ulogama.

Samog Dala igra Rejf Fajns, koji je priča priču o sebičnom i privilegovanom plejboju Henriju Šugaru (Kamberbač) kom pronalazak jedne neobične knjige menja život.

Šugar "nije ni preterano loš, ni preterano dobar", a opisan je kao čovek koji "se povija kao morska trava svuda po svetu". 

"Film je skoro od reči do reči igranje Dalove originalne kratke priče. Prepoznatljivi Andersonovi simboli su očigledni, i ovde nema ničega što bi iznenadilo dugogodišnje obožavaoce reditelja: besprekorno kadriranje; prelepo osmišljene pozorišne scenografije; retro stil; neobični detalji; 'mrtav' humor; brzi dijalog", piše Euronews.

Sve u Dalovoj priči je kao skrojeno za Andersonov senzibilitet. Narativ u vidu ruskih "Babuška" lutkica koje se uklapaju jedna u drugu i direktno obraćanje publici naročito su naglašni, tako da povremeno glumci izvode kao da su pozorišna trupa.

Oni jedni drugima dodaju rekvizite, pomažu oko kostima, igraju različite uloge... Autor, prema pisanju kritičara Euronews uspeva da ostane dosledan jer jasno pokazuje svoju ljubav prema Dalovom svetu.

"The Wonderful Story of Henry Sugar" tako ostaje prijatna i živopisna priča za laku noć, koja odaje počast velikom piscu.

Kako će se ona uklapati u ostale antologijske kratke filmove koji su u planu, nije poznato, ali se zna da slede "Swan" odnosno "Labud" (17 minuta, biće prikazan 28. septembra), "The Rat Catcher" (17 minuta, 29. septembra) i "Poison" ili "Otrov" (17 minuta, 30. septembar).

Ekranizacije Roalda Dala imaćemo priliku da gledamo i sledeće godine, za koju su najavljene "Čarli i fabrika čokolade" i "Čarli i veliki stakleni lift" u režiji Taike Vaititija, kao i "The Twits" i "Veliki krokodil".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura