Aktuelno iz kulture

Aleksandar Srećković o filmu "Što se bore misli moje": Često smo samo mali pioni u igri ozbiljnih figura

Komentari

Autor: Tanjug

27/09/2023

-

13:54

Aleksandar Srećković o filmu "Što se bore misli moje": Često smo samo mali pioni u igri ozbiljnih figura
Aleksandar Srećković - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Glumac Aleksandar Srećković u novom filmu "Što se bore misli moje" o ubistvu kneza Mihaila Obrenovića, tumači lik jednog od zaverenika Koste Radovanovića.

Nakon beogradske premijere, on kaže da se film bavi izuzetno zanimljivim i značajanim delom istorije, koji do sada nije obrađivan u dramskoj formi, a koji je publika odlično primila.

Srećković je istakao da u "Što se bore misli moje" igra "drugačijeg negativca", jer ne dozvoljava sebi da mu liče uloge.

"Nalazim se u svim ulogama. Umem da iščupam iz svojih gena, podsvesti ili socijalnog pamćenja neke divlje moment, kojih ima i u ovom filmu", istakao je glumac u intervjuu za Tanjug Reflektor.

Prema njegovim rečima, Kosta Radovanović je kao jedan od atentatora "ličnost koja je svojom rukom uticala na tok istorije".

"Zanimljivo je igrati ga, videti motive i kako su takvi likovi često smo mali pioni u igri ozbiljnih figura", ocenio je glumac.

Srećković je naveo da je Mihailo hteo da "iz blata i kasabe oslobađajući srpske gradove mirnim putem kultiviše Srbiju" i mirnim putem dođe do političke, kulturološke i civilizacijske  tranzicije.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

To mu nije pošlo za rukom, prema rečima Srećkovića, "jer se to u Srbiji uvek smatralo slabošću".

Podsetivši da je karijeru na televiziji počeo pričom o Obrenovićima, u seriji "Kraj dinastije Obrenović" (1995), Srećković je istakao da je oduvek voleo epohu i klasiku.

Glumac je dodao da je igrati istorijske likove s jedne strane "teže zbog odgovornosti i predodžbe o liku", ali može biti i lakše pošto "imaju poznatu biografiju, i neki detalji i činjenice pomažu građenju karaktera".

Prema njegovim rečima, nekad je glumački teže ući u savremene okolnosti koje nisu vezane za našu kulturu, nego za neku koju ne poznajemo, kako što bi to bio slučaj u nekom japanskom filmu.

Srećković je otkrio da je završio snimanje serije koja je žanrovski krimi misterija, a trebala bi i biti prikazana od  kasnog proleća iduće godine, u kojoj je "vrlo zanimljiva glumačka i rediteljska ekipa, gde je jedan od glumaca reditelj".

"Dosta dobro je napisan tekst, što je danas nažalost pomalo iznenađenje, kad se naleti na dobar tekst sa dobrim dijalogom", istakao je glumac.

Srećković je nedavno imao premijeru "Obraćanja naciji" u Ateljeu 212, kreću mu "Kerovi" u Teatru na brdu, a igraće ove sezone i u drugim predstavama u Narodnom pozorištu i Ateljeu 212.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura