Aktuelno iz kulture

Gitarista Džon Skofild u finalu Beogradskog džez festivala

Komentari

Autor: Tanjug

03/10/2023

-

15:32

Gitarista Džon Skofild u finalu Beogradskog džez festivala
Džez muzičar Džon Skofild - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Beogradski džez festival otvoriće 24. oktobra (19:00) u Domu omladine Beograda Muzička škola "Stanković", povodom 30 godina džez odseka, a na kraju manifestacije 29. oktobra (21:00) dolazi gitarista Džon Skofild u MTS dvoranu, najavili su danas organizatori.

Umetnički direktor festivala Voja Pantić rekao je na konferenciji za novinare da je američki kompozitor i gitarista Skofild najveća zvezda 39. Beogradskog džez festivala, i da dolazi u okviru evropske promocije novog albuma.

Tokom višedecenijeske karijere Skofild je mešao džez, fank, bluz, soul i rok, a sarađivao je i sa trubačem Majlsom Dejvisom, klavijaturistima Džordžom Djukom i Herbijem Henkokom, gitaristom Petom Metinijem, bubnjarem Bilijem Kobemom i brojnim drugima.

Skofild je najavio za 13. oktobar izlazak novog albuma "Uncle John’s Band" koji pokriva od bibop klasika do džez rok originala, uz posvete Bobu Dilanu, Dejvisu, sastavu "Grateful Dead" i drugima.

Pantić je naveo da festival donosi 22 programa sa umetnicima iz 22 zemlje, i da treba posetiti sve nastupe od prvog do poslednjeg, jer se samo tako može sagledati raznovrsnost džeza danas u svetu. 

Istakavši da je čak deset izvođača najavilo izlazak novih izdanja pre ili nakon Beogradskog džez festivala, Pantić je ocenio da nikada ranije nije bio toliko aktuelan.

Saksofonista Maks Kočetov će sa svojim kvintetom nastupiti 25. oktobra (19:00) u DOB-u sa italijanskim trubačem Fabriciom Bosom.

"Predstaviču album koji izlazi krajem godine za italijanskog izdavača. Boso je jedan od najboljih muzičara danas u svetu", naglasio je Kočetov.

Kako je najavljeno, iste večeri (21:00) nakon Kočetova u velikoj dvorani DOB-a nastupa američki Džerald Klejton trio iz Sjedinjenih Država, a u "Amerikani" (od 22:30) Viktor Tumbas kvintet, Jovan Milovanović kvartet i Miloš Čolović trio. 

Beogradski džez festival 26. oktobra predstavlja u velikoj dvorani DOB-a (19:00) Poljake Lešeka Moždžera i Adama Pjerončika, i (21:00) izraelsko-grčki Oded Cur kvartet, dok su u "Amerikani" (22:30) finsko-dansko-estonski Verneri Pohjola kvartet "Monkey Mind" i (00:00) belgijsko-švajcarski  Manuel Hermija fritet (Freetet).

Na programu 27. oktobra su u velikoj dvorani DOB-a (19:00) norveško-dansko-švedski Pal Nilsen - "Love Large Unit" i (21.00) Austrijanac Fabrijan Ruker.

Iste večeri (22:30) u "Amerikanu" dolaze Portugalac Hugo Karvalais "Ascetica" i  (00:00) novozelandsko-srpski Hajden Čizolm kvartet sa programom "Things Serbia Did To Me".

Španska Alba Kareta grupa svira 28. oktobra (19:00) u velikoj dvorani, gde je i (21:00) Dejv Daglas gifts trio iz Sjedinjenih Država, odakle dolaze u "Amerikanu" (22:30) Isaiah Coller and the Chosen Few, dok su iz Nemačke "Studnitzky" i "Magro" (00:00).

Završne večeri festivala ispred Skofilda u MTS dvorani nastupa (19:00) italijansko-francuski Stefano Di Batista sa programom "Morricone and More", dok su u DOB-u iz Francuske Lejla Marsijali Valentin Sesaldi "Fil", kao i Silivan RIfle sa "Troubadours".

Predsednik odbora festivala Jovan Maljoković je podsetio da je u DOB-u bio svojevremeno najčuveniji džez klub u Beogradu, gde su stasale generacije džezera koji su rasli sa festivalom, dodavši da DOB "sve ove godine radi veliku stvar za našu kulturu".

Maljoković je dodao da je Beogradski džez feszival prerastao u jedan od najboljih džez festivala na ovim prostorima, koja promoviše nove i mlade džez muzičare, a dolazi mlada publika.
V.d. direktora DOB-a Andrija Bojanić je podsetio da je festival manifestacija od značaja za Grad Beograd, da je interesovanje publike veliko i da će na osnovu kako ide prodaja karata "većina koncerta i pre festivala biti rasprodata".

Komentari (0)

Kultura