Aktuelno iz kulture

"Džez plamen": Improvizatori Spinifex i Angles 8 na Beogradskom džez festivalu u Domu omladine

Komentari

Autor: Tanjug

13/10/2021

-

16:09

"Džez plamen": Improvizatori Spinifex i Angles 8 na Beogradskom džez festivalu u Domu omladine
"Džez plamen": Improvizatori Spinifex i Angles 8 na Beogradskom džez festivalu u Domu omladine - Copyright Prinstscreen YouTube/skopjejazzfest, Spinifex Ensemble

veličina teksta

Aa Aa

Grupe Spinifex i Angles 8 nastupiće 28. oktobra u okviru večeri avangarde i improvizacije na Beogradskom džez festivalu.

"Tradicionalno ''Beogradski džez festival publici predstavlja neka od najistaknutijih imena avangardne i improvizovane džez muzike, a prava poslastica za ljubitelje ovakvog zvuka biće dupli koncertni program u sali 'Amerikana'", stoji u saopštenju Doma omladine, organizatora festivala.

Spinifex predvodi od 2005. godine saksofonista i kompozitor Tobijas Klajn, Nemac nastanjen u Holandiji, a bend, kog trenutno čine i muzičari iz SAD, Belgije i Portugala, objavio je šest albuma u različitim postavama, i kroz slobodnu improvizaciju spaja pank, hardkor, grandž i druge pop žanrove.

Uz Klajna u Spinifex sviraju trubač Bart Maris, tenor saksofonista Džon Dajkmen, gitarista Jasper Štathuders, basista Gonzalo Almeida i bubnjar Filip Mozer.

Švedsko-norveški Angles 8 vodi alt saksofonista Martin Kihen, a iz DOB saopštavaju da je njihov format "i danas fleksibilan, u zavisnosti od ambicija promotera i dostupnosti muzičara", ali da su bez obzira na "veličinu sastava koncerti uvek veoma uzbudljivi, dirljivi i moćni".

U Angles 8 nastupaju, pored Kihena, bariton i sopranino saksofonista Eirik Hegdal, trubač Magnus Bro, trombonista Mats Eleklint, basista Johan Bertling, klavirista Aleksander Zetson, vibrfonista Matias Štal i bubnjar Konrad Agnas.

Beogradski džez festival biće održan 37. put od 26. do 31. oktobra pod sloganom "Džez plamen" (Jazz Flame).

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura