Aktuelno iz kulture

Giljermo, srećan rođendan: Pet najboljih filmova legendarnog reditelja Del Tora

Komentari

Autor: Euronews

09/10/2023

-

21:49

Giljermo, srećan rođendan: Pet najboljih filmova legendarnog reditelja Del Tora
Giljermo, srećan rođendan: Pet najboljih filmova legendarnog reditelja Del Tora - Copyright Prinstscreen YouTube/SearchlightPictures, StudiocanalUK, Netflix, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Na današnji dan, 9. oktobra 1964. u Gvadalahari rođen je Giljermo Del Toro, reditelj koji je uz Alfonsa Kuarona i Alehandra Gonsalesa Inaritua jedan od najvećih meskičkih reditelja 21. veka.

Od skromnih početaka, kada je snimao kratke filmove očevom Super 8 kamerom, Del Toro je brzo postao jedna od ključnih ličnosti filmske scene, osvojio Holivud i dobio čak osam Oskara u kareijeri.

Euronews povodom njegovog rođendana donosi pet najboljih Giljermovih filmova:

5. "Helboj 2: Zlatna vojska" (2008)

Del Toro je nakon ne tako uspešnog "Helboja" iz 2004. godine, napravio nastavak tog ostvarenja posvećenog kultnom stripskom liku, koji je u velikoj meri prevazišao original.

Reditelj uranja u neobični svet animacije, lutkarstva i praktičnih filmskih efekata, koji predstavlja sasvim jedinstven pogled na superherojske filmove.

4. "Oblik vode" (2017)

Oskarom nagrađeni "Oblik vode" dobio je brojne nagrade, među kojima Oskara za najbolji film.

Reč je o neobičnom filmu o čovekolikom vodozemcu (igra ga Del Torov omiljeni glumac Dag Džouns) koji se zaljubljuje u svoju nemu prijateljicu (Seli Hokins). 

Božanstvena filmska muzika, koja je takođe nagrađena Oskarom, jedan je od razloga da, ako već niste, obavezno pogledate ovo ostvarenje.

3. "Đavolja kičma" (2001)

"Đavolja kičma" je Del Torov prvi pokušaj da oslika kompleksnu temu Španskog građanskog rata. Priča je smeštena na sam kraj tog sukoba, u 1939. godini i govori o dečaku iz sirotišta, kog posećuje duh deteta preminulog na početku rata.

Prema mišljenju mnogih kritičara Del Toro je u ovom filmu uspeo da na bioskopskom platnu "naslika" književnu tradiciju magičnog realizma, čiji je predstavnik Gabrijel Garsija Markes.

2. "Pinokio" (2022)

Baš u godini kada je Dizni objavio igranu verziju filma o drvenom dečaku Pinokiju, Del Toro je uspeo da osmisli sasvim novu verziju klasične priče i ponovo osvoji srca i publike i kritičara.

Njegov Pinokio odvija se u fašističkoj Italiji, gde tužni Đepeto odlučuje da napravi lutku, nakon što je izgubio sina u ratu.

U svom prepoznatljivom stilu, Del Toro je do detalja osmislio prikaz života posle smrti i ispričao priču o katarzi, životu i smrti.

1. "Panov lavirint" (2006)

Drugi film u kom se Del Toro bavio temom Španskog građanskog rata smešten je u period nekoliko godina nakon sukoba, u eru Frankove tiranije.

Ovog puta, sa Del Torovom magijom susreće se devojčica Ofelija, koja ulazi u mistični lavirint magičnog pana, koji je uverava da je baš ona reinkarnacija izgubljene princeze.

Ova mračna bajka je prema mišljenju mnogih, najbolji Del Torov film i predstavlja alegoriju ratnih trauma.

Komentari (0)

Kultura