Aktuelno iz kulture

Giljermo del Toro na premijeri filma "Pinokio" samo dan posle smrti majke: "Svi smo mi stvarna ljudska bića"

Komentari

Autor: Euronews

17/10/2022

-

19:54

Giljermo del Toro na premijeri filma "Pinokio" samo dan posle smrti majke: "Svi smo mi stvarna ljudska bića"
Giljermo del Toro na premijeri filma "Pinokio" samo dan posle smrti majke: "Svi smo mi stvarna ljudska bića" - Copyright profimedia/©Netflix/Courtesy Everett Collection

veličina teksta

Aa Aa

Premijera animiranog filma "Pinokio" na Filmskom festivalu u Londonu proteklog vikenda za reditelja Giljerma del Tora bila je kulminacija dugogodišnjeg rada na tom projektu, ali i tužan dan, budući da je samo dan pre izgubio majku.

Del Toro je na "Pinokiju" radio poslednjih 15 godina, odnosno "pola karijere", a pre projekcije odao je počast svojoj majci.

"Samo hoću da kažem da je moja majka upravo preminula. Ovo je bilo vrlo posebno za nju i mene. Ovo je ne samo prvi put da ćete videti film, nego je i prvi put da će ga ona videti s nama. Hvala vam", rekao je reditelj.

Priča o živom drvenom lutku Pinokiju ekranizovana je više od 20 puta od 1911. godine, ali Del Torova verzija se razlikuje od svih, budući da je odlučio da priču postavi u vreme Drugog svetskog rata.

Za razliku od prethodnika, pa i od drugog filma "Pinokio" koji je takođe predstavljen ove godine, nije namenjen deci.

"Ono čega se najjasnije sećam je kako je svet Pinokiju delovao strašno. To je obično priča o poslušnosti, ali sam ja želeo da napravim priču o neposlušnosti", rekao je Del Toro na crvenom tepihu za Euronews.

"Želeo sam da napravim film u kom ne morate da se menjate, da biste se nekom dopadali. Ne morate se menjati da bi vas neko smatrao pravim ljudskim bićem. Svi smo stvarna ljudska bića", dodao je reditelj.

Priča smeštena u tridsesete godine u Italiji prati drvenog lutka, koji ne uspeva da odgovori na očekivanja svog oca, a koji potom biva regrutovan u fašističke redove, zato što je delovao kao "savršen vojnik". Del Toro se držao bliže mračnom duhu originalnog dela Karla Kolodija koje više liči na Grimovu bajku, nego toplu priču o avanturi.

AP/Willy Sanjuan

 

Glasove pozajmljuju velike zvezde, kao što su Juan Mekgregor, Kejt Blačet, Tilda Svinton, Kristof Volc, Ron Perlman i zvezda serije "Stranger Things" Fin Volfhard. 

Del Toro je "Pinokija" uporedio sa svevremenom horor pričom o Frankenštajnu dodajući da je "Pinokijeva vrlina bila neposlušnost".

"U trenutku kada se svi ponašaju kao lutke, on to ne čini. To su meni interesantne stvari. Ne želim da prepričavam istu priču, želim da je ispričam na svoj način i tako da razumem svet", rekao je on u jednom nedavnom intervjuu.

Takođe, "Pinokio" je deo njegovog ugovora sa Netfliksom, koji mu praktično omogućava da snima šta hoće, što verovatno doprinosi tome da projekat oseća ličnije.

Film će biti dostupan na Netfliksu od 9. decembra, a očekuje ga i projekcija na Filmskom festivalu Lumijer u Lionu.

Komentari (0)

Kultura