Aktuelno iz kulture

Giljermo del Toro stao u odbranu kolege reditelja: "Ako niste shvatili njegov film, primite moje saučešće"

Komentari

Autor: Independent

25/11/2022

-

10:21

Giljermo del Toro stao u odbranu kolege reditelja: "Ako niste shvatili njegov film, primite moje saučešće"
Giljermo del Toro stao u odbranu kolege reditelja: "Ako niste shvatili njegov film, primite moje saučešće" - Copyright Tanjug/AP/Richard Shotwell

veličina teksta

Aa Aa

Novi film oskarovca Alehandra Gonsalesa Injaritua "Bardo" od svoje premijere na Filmskom festivalu u Veneciji dobija oprečne ocene publike i kritike. 

Ova nostalgična komedija prati glavnog protagonistu, uglednog meksičkog novinara, na povratku u rodnu zemlju, gde se suočava sa porodičnim odnosima, prošlošću i novom stvarnošću u svojoj domovini.

I dok ga jedni opisuju kao hrabro remek-delo kinematografije, drugi ga smatraju pretencioznim i napornim. 

Međutim, jedan čovek spreman je da brani Injarituovo ostvarenje od svih kritičara. Reč je o njegovom kolegi Giljermu del Toru, koji je nedavno film "Bardo" ocenio kao "jednu od najmoćnijih stvari" koje je video.

"Svakom ko je zbunjen kada je reč o zapletu i temi filma, moje saučešće. Činjenica je da se film zove 'Bardo', što znači 'Limbo', i počinje sa likom koji pokušava da leti, ali ga put otežava, a završava sa njegovim konačnim poletanjem, a oni to ne razumeju? Ja sam zapanjen", izjavio je reditelj na nedavno održanom događaju u Muzeju Akademije u Los Anđelesu.

On je zatim dodao da ga razočarava činjenica da niko ne diskutuje o samom kvalitetu filma. 

"To je kao kad gledate Van Goga i tražite nečije mišljenje, a mišljenje je: 'Pa to je neko cveće u vazi'. Cveće je ok, vaza je fina, ali niko ne priča o potezima četkice, bojama, debljini nanosa boje, paleti boja. To me zapanjuje", istakao je Del Toro.

Inače, Injaritu je nakon premijere u Veneciji skratio "Bardo" za 22 minuta, prenosi Independent.

"Završio sam ga dva dana pre odlaska u Veneciju. Kada sam ga pogledao, video sam šansu da neke stvari razjasnim, da dođem do poente filma, a da ne utičem na njegovu suštinu. To je kao da idete na dijetu. To je ista osoba, ali u boljoj formi", rekao je reditelj.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura