Aktuelno iz kulture

Ivo Pogorelić: Nikad ne slušam svoje stare snimke

Komentari

Autor: Tanjug

17/10/2023

-

16:52

Ivo Pogorelić: Nikad ne slušam svoje stare snimke
Pijanista Ivo Pogorelić - Copyright Tanjug/Nenad Mihajlović

veličina teksta

Aa Aa

Pijanista Ivo Pogorelić izjavio je danas da se u karijeri svaku put dokazivao iznova, da brzina u sviranju nije tehnika, da ne bi bio član žirija pijanističkog takmičenja, kao i da nikada ne sluša svoje stare snimke.

Pogorelić je na konferenciji za novinare Novosadskih muzičkih svečanosti (NOMUS), na čijem otvaranju večeras nastupa sa Vojvođanskim simfonijskim orkestrom u Sinagogi, rekao da je imao pritisak od početka karijere.

"Zbog nedostatka kulture u mnogim gardovima i zemljama u kojima sam nastupao dobijao sam različite epitete i komplimete, koji nisu imali nikakve veze sa mojim profesionalnim statusom. U stvari sam morao da se dokazujem svaki put iznova", naveo je hrvatski muzičar.

Pogorelić je dodao da to nije bilo tako loše jer je dovelo do njegovog stava i pristupa "koji je vrlo kritičan prema sebi" i onome što radi.

Nenad Mihajlović

 

Istakavši da "nikada a priori" ne bi prihvatio da bude član žirija nekog pijanističkog takmičenja, Pogorelić je dodao da nije profesor i predavač i da nikada ne bi pristao da ocenjuje nečije profesionalne standarde, koji uključuju muzikalnost, talenat i pripremu.

Pogorelić je naveo i da nikada ne bi mogao "učestvovati u političkom radu jednog trela što je svaki žiri".

"Ne bih sebe izložio takvoj vrsti kontaminacije. Biti izložen ogromnoj količini slušanja istih ili sličnih kompozicija je nešto što zagađuje slušaoca", rekao je pijanista.

Upitan da li sluša svoje stare snimke, Pogorelić je rekao da to nikada ne radi jer je dovoljno uložio u njih u procesu pripreme i samog snimanja.

"Zato kompozicije čekaju dugi niz godina, jedna od njih skoro 50 godina, do odluke da se snimi. Sve što ja je upravo ugrađeno u sam proces pripreme i čin snimanja. Tako da posle toga nemam nikakvog interesovanja prema tom materijalu", rekao je Pogorelić.

Nenad Mihajlović

 

Prema njegovim rečima, pod sviračkom tehnikom se "prečesto podrazumeva brzina, a to nije tenhika".

"Bah je rekao da svirati nije teško, treba samo u pravom trenutku pritisnuti tipku klavira. Nije sasvim tako. Postoji prostor između dve tipke, koji u stvari prava tehnika, kako se radi diferencijacija zvuka", ocenioje muzičar.

Pogorelić je istakao da je "zvuk vrhunsko, jedino izražajno sredstvo" svakog instrumenta, radilo se o klaviru, violini ili violončelu.

Govoreći o mladim pijanističkim talentima, Pogorelić je rekao da "jako puno zavisi od teritorije, zemalja gde žive i rade".

Prema njegovim rečima, u Evropi se sve manje novaca ulaže "u reprodukciju disciplina koje su rođene u Evropi", i ulaganja se sele prema istoku, pa tako najveći broj Stejnvej klavira završava u Kini, Južnoj Koreji i Japanu, "zemljama koje su u stanju i imaju želju za ulaganjem".

Na svečanom otvaranju NOMUS-a Pogorelić i Vojvođanski simfonijski orkestar, pod dirigentom Aleksandrom Markovićem, izvešće "Noć na golom brdu" Modesta Musorgskog i Koncert za klavir i orkestar br. 2 u c-molu op. 18 Sergeja Rahmanjinova. Na programu otvaranja su i "Slike sa izložbe" Musorgskog.

Komentari (0)

Kultura