Aktuelno iz kulture

Ko se krije iz pseudonima "Benksi": Nova tužba mogla bi da obelodani stvarni identitet čuvenog umetnika

Komentari

Autor: Smithsonian Mag

18/10/2023

-

07:54

Ko se krije iz pseudonima "Benksi": Nova tužba mogla bi da obelodani stvarni identitet čuvenog umetnika
"Policajci koji se ljube" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Zbog jedne tužbe, identitet čuvenog crtača grafita Benksija, čija dela dostižu višemilionske iznose, sada bi konačno mogao da bude obelodanjen. 

Benksija, koji decenijama uspešno skriva svoj identitet, tužio je Endrju Galager, vlasnik kompanije "Full Color Black" (FCB), koja prodaje čestitke inspirisane njegovim najpoznatijim grafitima. Galager tužu umetnika kao i grupu "Pest Control" koja je zadužena za potvrđivanje autentičnosti njegovih radova, za klevetu zbog jedne, sada već izbrisane objave na Instagramu.

Krajem 2022. godine Benksi je objavio izlog butika brenda "Guess" u Londonu, koji je bio ukrašen jednim od njegovih radova "Flower Thrower". Taj modna kuća u to vreme sarađivala je sa kompanijom "Brandalised" koja prodaje slike sa Benksijevim radovima.

"Pažnja svim kradljivcima. Molim vas, posetite 'Guess' u Regent ulici. Uzeli su moj rad bez pitanja, tako da sigurno nije pogrešno da i vi to isto uradite sa njihovom garderobom", naveo je tada Benksi.

Međutim, sada "Full Color Black", koja takođe trguje "Brandalised" proizvodima, traži barem 1,6 miliona dolara odštete i zabranu daljeg klevetanja.

"Benksijev post sugeriše da je podnosilac tužbe ukrao Benksijevo delo, tako što je licencirao slike za Guess, bez dozvole ili drugog zakonskog ovlašćenja", navodi se u tužbi.

"Oštećeni zadržava pravo da traži nalog da se on legitimiše za potrebe ovog postupka", dodaje se u dokumentima.

Zasad se tužba odnosi samo na "umetnika poznatog kao Benksi" i "Pest Control". 

Ranije je Benksi izgubio prava na dva svoja umetnička dela, "Laugh Now, Ape" i "The Flower Bomber" i to zbog presude Zavoda za intelektualnu svojinu Evropske unije, najvećim delom zbog njegovog skrivenog identiteta.

Komisija EU utvrdila je da ga njegova anonimnost "sprečava u mogućnosti da zaštiti svoju umetnost prema zakonima o autorskim pravima, a da se ne identifikuje". Dve odvojene presude koje je donelo veće EU tvrde da je umetnik "odstupio od prihvaćenih principa etičkog ponašanja ili poštene komercijalne i poslovne prakse."

Banksi se ranije izjašnjavao kao protivnik postojećih definicija autorskih prava i podsticao nekomercijalno korišćenje njegovih dela, ali nikada nije dozvoljavao da se radovi koriste u komercijalne svrhe.

"Prilično je srećan što se njegov rad koristi za aktivizam i lično uživanje, ali velike korporativne grupe zainteresovane za profit izopačuju umetnost i oduzimaju joj stvarno značenje", rekao je ranije Mark Stivens, Benksijev advokat, za Artnet.

Preporuka za vas

Bivša partnerka ustupila galeriji radove čuvenog uličnog crtača: Potpuno nepoznata dela Beksija na izložbi u Mančesteru

Komentari (0)

Kultura