Evropa

Benksijev mural ostao bez sastavnog dela: Komunalci odneli zamrzivač

Komentari

Autor: CNN

15/02/2023

-

19:01

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Britanski ulični umetnik Benksi potvrdio je da je novi mural koji prikazuje domaćicu iz 1950-ih sa natečenim okom koja gura čoveka u otvoreni zamrzivač njegovo delo, samo nekoliko sati pre što je zamrzivač (koji je stvaran i stajao je ispred slike žene) uklonjen.

Umetničko delo koje je Benksi na svom sajtu nazvao "maskara za dan zaljubljenih", pojavilo se u primorskom gradu Margejt, u istočnoj Engleskoj, u nedelju uveče. Čini se da njegova tema i vreme naglašavaju nasilje nad ženama, jer je naslikan uoči Dana zaljubljenih, prenosi CNN.

"Pojavio se komunalni kamion i odneli su zamrzivač", rekao je Pit Braun koji je želeo da naslika ovaj prizor, i u trenutku odnošenja zamrzivača našao se na licu mesta. Dodao je i da je vozilo imalo signalne lampice i metalni kavez.

Veće okruga Tanet saopštilo je da se grafit nalazi na zidu privatnog imanja, ali su zamrzivač, za koji se veruje da je bio deo instalacije, uklonili operativci veća iz bezbednosnih razloga jer se nalazio na javnom zemljištu.

profimedia

 

"Frižider sa zamrzivačem je sada u skladištu i biće vraćen kada bude bezbedno za javnost. Kontaktiraćemo vlasnika imovine da razgovaramo o opcijama za očuvanje umetničkih dela", saopšteno je.

Braun, koji je bio u poseti Margejtu iz Bata, rekao je da je došao u odmaralište da slika more, ali nakon što je naišao na mural, umesto toga je proveo vreme slikajući tu scenu.

Jedan od lokalaca je rekao da da je video kako kombi stiže u nedelju uveče i pokriva područje ceradom. Kada se probudio u ponedeljak, mural je bio tamo. Međutim, dodao je da nije video ko je naslikao mural, a sve i da jeste, da ne bi želeo da oda njegov identitet.

Preporuka za vas

Umetnik bez lica: Benksi bi mogao da izgubi prava nad svojim delima, ukoliko ne otkrije identitet

Komentari (0)

Evropa