Aktuelno iz kulture

Florans Noavil gošća Sajma knjiga: "Ne bih volela da mi neki pisac prodaje knjigu koju je napisao robot"

Komentari

Autor: Tanjug

23/10/2023

-

09:18

Florans Noavil gošća Sajma knjiga: "Ne bih volela da mi neki pisac prodaje knjigu koju je napisao robot"
Florans Noavil - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Francuska spisateljica i novinarka Florans Noavil (Florence Noiville) bila je gošća Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu i to na štandu Arhipelaga, koji je objavio njena dela "Vezanost" i "Singer" na srpskom jeziku.

"Drago mi je da vidim da je sajam dobro organizovan, da su štandovi dobri i da ima mnogo mladih, posvećenih čitalaca, koji dolaze sa dobrim pitanjima. Ja sam srećna autorka!", rekla je Noavil Tanjugu.

Književnica je rekla da u doba digitalne revolucije, koja je neizbežna i ima neke dobre strane, i dalje voli "knjigu na papiru, koju lako staviš u torbu ili džep, laka je i nije toliko skupa".

"Najvažnije, daje ti vremena da razmišljaš. Pročitaš jednu stranu, zatvoriš knjigu, i ideje ti postepeno dolaze. To ne možeš sa veštačkom inteligencijom. Ne bih volela da mi neki pisac prodaje knjigu koju je napisao robot", istakla je Noavil.

Upitana da li je na nekoj platofrmi veštačke inteligencije poput ChatGPT zatražila da joj nešto napiše u stilu Florans Noavil, odgovorila je: "Nisam nikad i ne želim".

Kao novinarka uticajnog pariskog časopisa Mond, Noavil priznaje da joj mozak ima dve polovine - jednu za pisanje knjiga, a druga je novinarska.

"Novinarstvo mi pomaže da budem vrlo jasna. U knjizi o Kunderi imaju mali delovi teksta, sa malim pričama i može se reći da je to na neki način efikasan novinarski način pisanja. Ali je istovremeno i spisateljski", ocenila je francuska autorka.

Noavil je najavila da će se iduće godine i u Srbiiji pojaviti njena knjiga o Kunderi (1929-2023) "Milan Kundera: "Écrire, quelle drôle d'idée !", u izdanju Arhipelaga koji je prethodno objavio njenu biografiju "Singer" (2003) o dobitniku Nobelove nagrade za književnost Isaku Baševisu Singeru (1902-1991). 

Prema njenim rečima, "nije lako pisati o drugim piscima".

Tanjug/Tara Radovanovič

 

"Bila sam prijatelj sa Kunderom i imala sam dosta materijala da ga portretišem na način kakav nije do sada portretisan. Sa slikama, crtežima, muzičkim partiturama i sa dosta ličnih sećanja i šala. To je vrlo lična knjiga o Kunderi", navela je spisateljica. 

Pošto Singera nije upoznala, Noavil o njemu piše istražujući dokumenate i građu, kao i sećanja pisca, bližnjih i savremenika, kroz detinjstvo i odrastanje, porodicu, prve uspehe i poricanja, odnose sa jevrejskom zajednicom, gradove i zemlje u kojima je živeo.

Noavil je istakla da je Čehu Kunderi i Singeru, američkom piscu poljskog porekla, zajedničko što dolaze iz srednje Evrope, kulturološko bogatog dela Evrope.

"Mi na zapadu smo to pomalo zanemarili, a ne bi trebalo. Trebalo bi da zaronimo u taj način razmišljanja, u takvu duhovitost i filozofiju (srednje Evrope). To je vrlo korisno, posebno u današnjem vremenu", istakla je Noavil.

U "Vezanosti" ljubavnom i porodičnom romanu, kog je objavio "Arhipelag", ćerka pronalazi rukopis svoje poginule majke, i čitajući njena pisma rekonstruiše njen život i njenu veliku ljubav, suočavajući se sa porodičnom tajnom i sa velikim izazovom vlastitog života.

"To je vrlo autobiografska knjiga. To se desilo meni. Roman je došao prirodno. Nisam to videla kao roman o pisanju, ali je istina da je u njemu pisanje važno. Pisanje je način objašnjavanja stvari koje ne razumeš", rekla je Noavil.

Biografiju džez pevačice Nine Simon (1933.2003) "Nina Simone. Love me or leave me" (2019), Noavil je napisala sa svojom ćerkom Matildom Hirš "kao veliki obožavalac" američke muzičarke.
"Bila je bolesna i bilo joj je pakleno. Bila je bipolarna. To je bilo teško za nju. Iskorištavao ju je muž. Knjiga je i o tome kad si mlad, darovit umetnik, ali mnogo patiš. Platila je visoku cenu", ocenila je Noavil.

Komentari (0)

Kultura