Aktuelno iz kulture

Florans Obri gošća Sajma knjiga: Književnost je dobar mehanizam da se progovori o problemima u društvu

Komentari

Autor: Tanjug

24/10/2023

-

15:14

Florans Obri gošća Sajma knjiga: Književnost je dobar mehanizam da se progovori o problemima u društvu
Florans Obri gošća Sajma knjiga: Književnost je dobar mehanizam da se progovori o problemima u društvu - Copyright Prinstscreen YouTube/Occitanie Livre & Lecture

veličina teksta

Aa Aa

Francuska spisateljica i aktivistkinja Florans Obri bila je gošća Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, gde je govorila o svom romanu "Crni Titan". Književnica je istakla da je to delo napisala nadahnuta dokumentarnim filmom o kitu ubici koji je poludevši u zatočeništvu ubio više svojih dresera.

"Osetljiva sam na sve što se tiče životinja i u romanima pričam o životinjama i njihovim uslovima života. Dokumentarac 'Crna riba' (Black Fish) me jako pogodio. Priča me toliko obuzela i rekla sam sebi da moram pisati o tome", rekla je Obri gostujući na štandu Francuske na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga.

U  "Crnom Titanu", kog je u prevodu Svetlane Stojanović ove godine objavila kuća Odiseja, osamnaestogodišnja Eli dobija posao u okeanografskom parku verujuči da su tu životinje srećne i zadovoljne, ali ubrzo saznaje da je istina sasvim drugačija.

"Ona malo-pomalo vidi koliko je ogromna patnja životinja i to sve više i više dira njena osećanja. Uporedo sa tim, imamo i naraciju jednog lika čiji identitet vidimo na kraju knjige", navela je Obri. 

Knjiga je u Francuskoj postala deo pokreta za zatvaranje akva-parkova, a Obri je rekla da se njen "aktivizam uglavnom sastoji u pisanju, jer kroz to čovek može da pokaže nešto što želi da postigne".

Prinstscreen YouTube/Occitanie Livre & Lecture

 

Po zanimanju profesorka bilbiotekarstva u školi, Obri je rekla da je uverena da književnost može menjati svet, i da "knjiga može navesti decu na razmišljanje".

"Za mene je očigledno da knjiga može da dovede do promišljanja o nekom problemu. Meni je posebno važna književnost za mlade, koja je veoma bogata i nosi u sebi veliku slobodu. Ona je dobar mehanizam da se progovori o problemima u društvu", navela je Obri.

Obri je napisala i preko 20 knjiga za decu i mlade obrađujuči ozbiljne i osetljive teme kao što su abortus, alkoholizam i depresija.

Urednica Odiseje Sandra Bakić Topalović je napomenula da je "Crni Titan" objavljen u sklopu projekta "I ti možeš da promeniš svet", koji uz podršku Kreativne Evrope pokušava da pokaže mladima da mogu mnogo više nego što možda misle.

"Knjiga informiše mlade o pravim uslovima u akva-parkovima u Evropi, koji spolja deluju divno i zabavno, ali moramo se zapitati kako je svim tim životinjama koje izvode trikove", rekla je Bakić Topalović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura