Aktuelno iz kulture

Jovan Maljoković: Beogradski džez festival se podmladio, a sale su dupke pune

Komentari

Autor: Tanjug

26/10/2023

-

08:49

Jovan Maljoković: Beogradski džez festival se podmladio, a sale su dupke pune
Tanjug/Nemanja Jovanović - Copyright Tanjug/Nemanja Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Muzičar i predsednik festivalskog odbora Beogradskog džez festivala Jovan Maljoković najavio je da će se večeras, 25. oktobra u Domu omladine predstaviti "fantastična ekipa domaćih džez muzičara".

"Važno nam je da pokažemo do kog nivoa je naša džez muzika stigla. Mislim da sada sviramo ravnopravno sa svim najboljim evropskim muzičarima", ocenio je muzičar.

Maljoković je izdvojio nastup našeg "fantastičnog saksofoniste" Maksa Kočetova, a iste večeri 25. oktobra u DOB-u i američkog pijaniste Džerarda Klejtona koji je "u samom vrhu svetske scene". 

"Naš festival se okrenuo više evropskom džezu. Želimo da sve najbolje što postoji u Evropi dođe u Beograd. Publika koja dolazi većinom je od 20 do 40 godina. Festival se podmladio i što se tiče izvođača i publike, a sale su dupke pune", naveo je Maljoković.

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

Beogradski džez festival otvorio je 24. oktobra nastup džez odseka Muzičke škole "Stanković" iz Beograda koji proslavlja 30 godina postojanja.

Izrazivši nadu da će "festival biti veliki praznik za Beograd", Maljoković je dodao da je odrastao uz tu manifestaciju, na kojoj je u DOB-u počeo sa Stjepkom Gutom, Mišom Blamom i drugima.

"Iduće godine imamo veliki jubilej 40 godina festivala. Mislim da stvarno Beograd zaslužuje jednu ovako fantastičnu manifestaciju", naglasio je Maljoković.

Prema njegovim rečima, pojavila se nova generacija fantastičnih naših muzičara, od kojih su neki završili Berkli, a i na našoj Muzičkoj akademiji postoji džez odsek, i tu se "mnogo se muzičara školuje, a dolaze i iz inostranstva".

"Nova beogradska generacija je vrhunska, ne zaostajemo za Evropom. Amerikanci imaju svoju muziku, a Evropa je sada rešila da pokazuje da je džez u usponu", naveo je Maljković.

Podsetivši da na Beogradski džez festival, između ostalh, dolazi 29. oktobra u MTS dvoranu i američki gitarista DŽo Skofild, Maljoković je izrazio da će na njegov nastup "doći iz cele Srbije da ga čuju".

Komentari (0)

Kultura