Aktuelno iz kulture

Otvoren 39. Beogradski džez festival u Domu omladine Beograda: Večeras nastupa "Gerald Clayton Trio"

Komentari

Autor: Tanjug

26/10/2023

-

10:38

Otvoren 39. Beogradski džez festival u Domu omladine Beograda: Večeras nastupa "Gerald Clayton Trio"
Otvoren 39. Beogradski džez festival u Domu omladine Beograda: Večeras nastupa "Gerald Clayton Trio" - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Beogradski džez festival u 39. izdanju otvoren je u Velikoj sali Doma omladine Beograda koncertom srpsko-ukrajinskog sastava „Max Kochetov Quartet“ sa italijanskim gostom Fabriciom Bosom.

Večeras je održan i drugi koncert, i to američkog benda „Gerald Clayton Trio“.

Uvodni program festivala realizovan je u utorak veče izložbom fotografija “Imagery of Jazz“ fotoreportera Anđelka Vasiljevića, koja će trajati do 31. decembra. 

Na izložbi su prikazani portreti nekih od muzičkih džez umetnika koji su tokom prethodnih godina nastupali na ovom najstarijem srpskom džez festivalu.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Uvodno veče je obeležio i koncert sastava „Stanković All Stars“ Muzičke škole „Stanković“, koja obeležava jubilej - 30 godina džez odseka.

Milica Ševarlić ispred Doma omladine i Beogradskog džez festivala je večeras istakla da će "program novog izdanja pružiti publici muzičke pejzaže celog sveta koji pomeraju granice", uz mnoge podžanrove džez muzike. 

Ona je podsetila da će, gledano u brojkama, na festivalu nastupiti više od 100 muzičara iz 20 zemalja, više od 20 sastava, gde je u fokusu saksofon, jer su lideri iz devet grupa selekcije upravo saksofonisti. 

Od toga 10 džez bendova će predstaviti potpuno nove materijale tek objavljene ili će tek izdati albume do kraja godine.

Američki džez novinar, kritičar, publicista Tomas Konrad, poznat iz magazina "Jazz Times", otkrio je da već 10. put prati naš džez festival, koji je ocenio kao jedan od sigurno najboljih u svetu sa izuzetnom selekcijom vrhunskih muzičara ovog žanra. 

Konrad je poželeo publici da uživa u bogatom programu i pohvalio se da je i njegova supruga čak iz Amerike putem nekoliko letova avionom došla da sluša omiljene džez muzičare.
Umetnik Viktor Tumbas je uz Konrada, svečano otvorio 39. izdanje festivala i poručio da ovaj džez festival nudi lepotu inovativnosti i raznolikost muzike i "na vama je da se samo prepustite i uživate". 

Pod sloganom „Jazzscapes“ 39. izdanje Beogradskog džez festivala će trajati pet dana, do nedelje, 29. oktobra.  

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

 

Prvi koncert održao je sastav "Max Kochetov Quartet" koji čine: frontmen Maksim Max Kočetov - saksofon, Andreja Hristić - klavir, Boris Šainović - kontrabas, i Miloš Grbatinić - bubnjevi.

Džez umetnik Maksim Maks Kočetov (44) rođen je u Kijevu, a muzikom se bavi od ranog detinjstva - učio je prvo harmoniku i klarinet, kasnije saksofon. 

Od 1992. do 1997. studirao je upravo saksofon na Kijevskom državnom muzičkom koledžu „R. M. Gliera”, a umeo je da bude i trostruki laureat na festivalima, sa nagradama za najboljeg izvođača, najbolji džez-rok ansambl i najbolju autorsku numeru.  

Od sredine 2000-ih živi i radi u Srbiji i tokom 2010. postao je član Big benda RTS-a, prvi alt ovog orkestra, kao i najupečatljiviji solista. 

Uporedo radi sa brojnim džez i rok sastavima ("Unit 5+1", "Bramax", "Deca loših muzičara"), a intenzivno sarađuje i sa rediteljem i muzičarem Emirom Kusturicom. 

Objavio je tri albuma kao lider: „samizdate 13:30“ (2014, instrumentalni kvartet), „It’s Time for Jazz“ (2015, kvintet sa pevačicom Ksenijom Kočetovom), kao i aktuelno ostvarenje „Altered Feelings“ (2022, osmodelna svita za instrumentalni kvartet), u izdanju diskografske kuće „A.MA Records“ iz Barija (Italija). 

Učestvovao je i na albumima Big benda RTS, Sanje Marković i Jelene Jovović. 

Na Beogradskom džez festivalu debitovao je 2014. godine, a večeras je na koncertu predstavio nove numere koje priprema za sledeće autorsko izdanje, takođe u produkciji "A.MA Records".  

Ekskluzivni gost koncerta večeras je bio italijanski trubač Fabricio Boso (50) rodom iz Torina, koji je imao samo pet godina kada je počeo da svira trubu po ugledu na oca, trubača-amatera, a sa 15 je već diplomirao na Konzervatorijumu u Torinu. 

Diskografski je debitovao kao lider 2000. godine sa albumom "Fast Flight". 

U veoma produktivnoj karijeri snimio je 30 albuma kao lider ili kolider (kvartet, kvintet, duo kombinacije, kolektivi The Jaž Convention, High Five Quintet, Latin Mood i Spiritual Trio). 
Na aktuelnom albumu „We Wonder“ (2022) predstavlja autentično viđenje muzike velikog američkog muzičara Stivija Vondera.

Tri puta dosad je nastupao na Beogradskom džez festivalu, prva dva gostovanja iste 2005. godine: svirao je prvo u "Liberation Music Orćestra" Čarlija Hejdena na uvodnoj večeri, onda se vratio kući u Rim, i ponovo došao u Beograd sa bendom Nikole Kontea. 

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Nakon toga je nastupio u kvartetu čuvenog Stefana Di Batiste na Kolarcu 2008. godine.  Posle njih svirao je „Gerald Clayton Trio“ koji čine: Džerald Klejton - klavir (Fender Rhodes), Džo Sanders - kontrabas i Džef Balard - bubnjevi.

Pijanista i kompozitor Džerald Klejton (39) rodom iz Utrehta (Holandija) započeo je studije na visokoj školi umetnosti i Torntonu Los Anđelesa i na Menhetnu u Njujorku.  

Džezer je sarađivao sa uglednim kolegama - Dajana Krol, Dajen Rivs, Džon Skofild, Teri Lin Karington, Rene Mari i Avišaj Koen. 

Bio je član kvinteta "Clayton Brothers" svog oca Džona (kontrabas) i strica Džefa (saksofon i flauta). Istaknut mu je angažman u raznim sastavima slavnog Čarlsa Lojda, od 2013. godine sa kim je snimio nekoliko albuma i održao niz koncerata, među kojima su i nastupi na Beogradskom džez festivalu, 2014. i 2019. godine.   

Objavio je šest albuma kao lider, preko 20 izdanja kao kolider, šest puta je nominovan za Gremi; tri puta za instrumentalni džez album, dva puta za improvizovani džez solo i jednom za instrumentalnu kompoziciju.

Prošle godine je objavio album „Bells On Sand“ koji sadrži originalne numere, dva standarda i dve kompozicije katalonskog kompozitora Federika Mompoua, a saradnici su -  Čarls Lojd, otac Džon, bubnjar Džastin Braun i portugalska pevačica Maro.  

U kasnim satima u sali "Amerikanac" tokom noći i iza ponoći prve večeri će nastupati i "Viktor Tumbas Quintet", "Jovan Milovanović Quartet" i "Miloš Čolović Trio".

Komentari (0)

Kultura