Aktuelno iz kulture

Uroš Petrović: Vreme je da više pažnje obratimo na decu koja pišu

Komentari

Autor: Tanjug

26/10/2023

-

16:18

Uroš Petrović: Vreme je da više pažnje obratimo na decu koja pišu
Uroš Petrović - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Višestruko nagrađivani dečji pisac nekadašnji predsednik Mense Srbije, naglasio je da je vreme da se više pažnje obrati na decu koja pišu i bave se lepim stvarima jer se ona, ipak, kako mu se čini, danas osećaju skrajnuto.

"Vreme je da obraćamo više pažnje na decu koja pišu i bave se lepim stvarima, jer čini mi se da se ona danas osećaju pomalo skrajnuto. Zna se dobro da deca koja čitaju imaju za trećinu puta veća dostignuća u školi i životu, što je dokazalo istraživanje u tri zemlje, a ja mislim da deca koja čitaju i piše sigruno imaju i za dve trećine bolja postignuća", rekao je Petrović za Tanjug nakon dodele nagrada učenicima koji su pobedili na literarnom konkursu „Ljubivoje Ršumović na slobodnu temu" Fondacije RŠUM i Ministarstva prosvete.

Petrović je naglasio da bi želeo da ta poruka stiže do roditelja jer to vaspitači i učitelji znaju.

"Želeo bih da roditelji ponekad stave knjigu u dečju sobu, bilo koju, danas ih ima mnogo dobrih i da sačekaju trenutak dokolice kada će dete uroniti u čarobni svet čitanje i knjige", rekao je Petrović nakon svečanosti na Sajmu obrazovanja i nastavnih sredstava na 66. Međunarodnom sajmu knjiga, a kojoj je prisustvovala i ministar Slavica Đukić Dejanović.

Na toj svečanosti đacima, autorima najboljih radova, od 2.000 pristiglih na konurs, iz cele Srbije od Subotice do Štrpca uručene nagrade i pohvalnice.

Petrović danas iza sebe ima više od 20 knjiga sa više od 160 izdanja i skoro pola miliona prodatih primeraka, a objavljivane su u Italiji, Mađarskoj, Grčkoj, Češkoj, Sloveniji, Makedoniji, Rumuniji...

Ljubiša Ršumović rekao je da je prvi zadatak Fondacije bio da pozovu sve mlade koji su dobili nagrade i priznanja u Ljubiš, u njegovo rodno mesto kako bi tamo ohrabrivali njihovu ljubav prema literaturi. 

"Nije najvažnije koliko nagrada deca dobijaju, već da posle druženja ponesu kući duh drugarstva," rekao je on.

Ministarka je naglasila da je vreme da cela Srbija čuje za talenat ove dece, a ne samo školski drugovi, roditelji i rodbina.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura