Aktuelno iz kulture

Francuski džezeri Lejla Marsijal, Valenten Sekaldi i Silvan Rifle u Beogradu

Komentari

Autor: Tanjug

27/10/2023

-

14:05

Francuski džezeri Lejla Marsijal, Valenten Sekaldi i Silvan Rifle u Beogradu
Francuski džezeri Lejla Marsijal, Valenten Sekaldi i Silvan Rifle u Beogradu - Copyright Belgrade Jazz Festival 2023/Promo

veličina teksta

Aa Aa

Francuski muzičari Lejla Marsijal, Valenten Sekaldi i Silvan Rifle nastupiće u nedelju 29. oktobra u Domu omladine Beograda na 39. Beogradskom džez festivalu, najavili su organizatori. 

Koncerti u sklopu džez festivala su deo manifestacije Confluences - Francuska u Srbiji u okviru koje su Francuski institut i Francuska ambasada u Srbiji pozvali svoje dugogodišnje partnere da tokom čitave jeseni u sklopu svojih tekućih programa istaknu francuske sadržaje i autore.

Francuskinja Lejla Marsijal će u sali Amerikana Doma omladine Beograda nastupiti u 22.30 časa. 

Najoriginalnija vokalna interpretatorka na evropskoj muzičkoj sceni, istražuje veze modernog džeza sa francuskim folklorom, romskom tradicijom i muzikom Pigmeja. 

U duu FiL sa violončelistom Valentinom Sekaldijem nastavlja putem započetim u triju Baa Box, manifestujući lakoću izvođenja i virtuoznost, kreirajući neobične predstave u divljoj improvizaciji. 

Lejla Marsijal među uzorima ističe pevače Džin Li, Bobija Mekferina, Andreasa Šerera, Bjork i Mariju Žoao, instrumentaliste Erika Dolfija i Mederika Kolinjona, kao i sastav Magma.

Francuski saksofonista i klarinetista Silvan Rifle dobitnik je najvećih priznanja francuske džez zajednice, uključujući i nekoliko za album godine. 

U projektu "Troubadours" zamislio je kako bi zvučala muzika trubadura ako bi je svirali džezeri, spojivši srednjovekovne moduse sa Koltrejnovim modalnim skalama, bogatim evropskim koloritom i indijskim egzotičnim začinima. 

Beogradski džez festival počeo je 24. oktobra i traje do 29. oktobra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura