Aktuelno iz kulture

Uspešno završen 66. Međunarodni beogradski sajam knjiga: Gde će se i kada održati naredni praznik čitanja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/10/2023

-

10:58

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Naredni Međunarodni beogradski sajam knjiga biće održan od 19. do 27. oktobra 2024. godine pod kupolom Beogradskog sajma.

Danica Kratovac, predstavnica Beogradskog sajma, za Euronews Srbija kaže da sajam ostaje na istoj lokaciji sve do izgradnje novog Expo prostora i završetka Specijalizovane svetske izložbe Expo 2027.

"Svoje poslovanje obavljamo neometano i profesionalno. Imamo ugovorene manifestacije do kraja ove i tokom cele sledeće godine. Naravno, biće ih i u godinama nakon toga", rekla je Kratovac.

Ona ističe da je 66. Međunarodni beogradski sajam knjiga ispunio sva očekivanja i više od toga. 

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

"Ove godine imali smo više od 400 izlagača, a programi su bili koncipirani tako da su u njima mogli da uživaju i naši najmlađi posetioci, ali i stariji. Što se tiče posećenosti, i više smo nego zadovoljni jer je do sada registrovano preko 190 hiljada posetilaca, a tačan broj biće objavljen naknadno", dodala je naša sagovornica.

Sajmu je prisustvovalo više od 1.200 novinara iz 16 zemalja, a održano je 547 programa. 

"Epicentar kulturne razmene"

Sajam knjiga održan je ove godine od 21. do 29. oktobra, a sekretarka za kulturu Grada Beograda Nataša Mihailović Vacić ocenila je da je on bio "epicentar kulturne razmene".

"Francuska se kao naš počasni predstavila bogatstvom svog književnog dostignuća i istakla kulturne veze između naše dve zemlje. Bogatstvo programa ovogodišnjeg sajma odraz je raznolikosti naše književne scene. Sajam knjiga nije samo prostor za izdavanje, već svojevrsna platforma za dijalog o svim temama koje daleko nadmašuju ono što knjiga jeste. Veliki broj posetilaca sajma pokazuje da ljudi vole knjigu. Sa ponosom primamo informaciju da će se sledeći Sajam knjiga održati na istom mestu", rekla je Mihailović Vacić za Tanjug.  

Euronews

Akademika Dušana Kovačevića je, kako kaže, impresionirala poseta mladih ljudi.

"Video sam registracije autobisa iz mnogo gradova Srbije i susednih zemalja. To vraća nadu u knjigu i činjenicu da nisu sva deca vezana samo za telefone, i da ima nekog ko voli knjigu. Veliki broj njih je kupio knjige i poneo ih sa sobam. Ta kupljena knjiga potvrđuje našu krilaticu "Živela knjiga" rekao je Kovačević. 

On je istakao da će knjige živeti, ali dodaje da je bilo strepnje tokom pandemije.

"Zbog opšte situacije u svetu koja je unela streplju među ljude, knjiga se izdvaja kao svetlost, i lepši deo života", rekao je Kovačević. 

Tanjug/Rade Prelić

 

Kako je rekao, apsurdno je to da se gotovo 50 odsto naslova knjiga vezano za temu rata.

"Knjige se pišu između ratova i nikog nisu naučile pameti", naglasio je on.

Ambasador Republike Francuske u Srbiji Pjer Košar istakao je da mu je veliku čast pričinjavala činjenica da zemlja koju predstavlja počasni gost Sajma knjiga. 

"Sve smo uradili da budemo na visini ukazane počasti. Veoma sam srećam što je Francuska bila počasni gost 66. Sajma knjiga. Zahvaljujem Gradu Beogradu, i organizatorima sajma koji su nas pozvali i omogućili nam da 19 godina nakon poslednjeg počasnog gostovanja taj status dobijemo ponovo. Prostor za dijalog između kultura je nezamenjiv", rekao je Košar.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura