Aktuelno iz kulture

Bojan Slačala, lider benda "Artan Lili": Rokenrol kao stil života danas opstaje i živi uglavnom kroz druge forme

Komentari

Autor: Tanjug

02/11/2023

-

12:35

Bojan Slačala, lider benda "Artan Lili": Rokenrol kao stil života danas opstaje i živi uglavnom kroz druge forme
Bojan Slačala - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Alternativna rok grupa "Artan Lili" će održati dva koncerta u beogradskom klubu Zappa Baza sutra uveče i u subotu (3. i 4. novembar), a oba su već rasprodata, što je sasvim očekivano za jedan od najtraženijih srpskih bendova koji osvaja ceo region. 

O kreativnosti i stvaralašvu, poslednjem singlu za novi album, daljim saradnjama sa kolegama, o novim koncertima i celoj turneji koja ih nikada ne umara, o ljubavi prema muzici, za Tanjug je govorio frontmen sastava Bojan Slačala.

Uz njega, "Artan Lili" čine Romana Slačala – vokal i daire, Marko Ajković – bubanj i Ivan Skopulovič – gitara, a publici će pružiti koncertno putovanje kroz svoju karijeru koja traje duže od 10 godina.  

Biće to prvi nastup "Artan Lili" u Zappa Bazi.

"To je sjajan novi klub u Beogradu gde nedostaje dobrih klupskih prostora za koncerte. Najvažnije je da su koncerti rasprodati i da nas publika podržava i da se pronalazi u tim novim zajedničkim avanturama", istakao je Slačala.  

Prve ovogodišnje nastupe u Beogradu grupa je najavila kao promociju dugoočekivanog trećeg albuma radnog naziva "III", čiji će završetak biti zaokružen sa desetim singlom i spotom kojim se kompletira albumska celina. 

Na taj način "Artanovci" kreiraju svoju pripovetku ili filmsku priču iz 10 celina. 

Tanjug/Tara Radovanović

 

Posmatrano sa strane, stiče se utisak da kao uspešan bend kome su koncerti uvek rasprodati, nekako ležerno idu iz svirke u svirku ili ih možda i dalje hvata euforija oko svega.

Ako pogledamo u blisku prošlost, Beograd je zapravo odavno njihov grad, jer su koncerti barem dva u nizu uvek bili rasprodati, setimo se rok kluba Fest u Zemunu (unutra i vani – Letnja bašta), klubovi Elektropionir, Subbeerni centar.  

"Uzbuđenje je uvek na nivou prvog puta. Tako je to - profesionalizam mora sa sobom da vuče mnogo emocija,  inače u suprotnom prestaje biti umetnost i postaje pusto odrađivanje obaveza. Mi volimo da sviramo i tako će ostati zauvek, što se i vidi po broju naših nastupa", kaže Slačala. 

Pored standardnog repertoara, kako su najavili, sviraće i nikada odsvirane, ali i davno zaboravljene pesme. 

Da nastup bude na najvišem nivou zadužen je VJ Izvanredni Bob, koji im je vizuelno ulepšao koncert i pre godinu dana kada su svirali u Domu omladine Beograda. 

Treći studijski album spremaju intenzivno od 2019. kada je publika krajem te godine imala prilike da tokom pet dana prvo čuje novih pet pesama, a onda za sledećih pet dana i pet spotova za te numere.  

"Volimo da radimo stvari koje su nama zabavne i čija realizacija nas inicira i inspiriše, često i na sulude akcije. Mnoge od tih stvari se rade samo jednom u životu i toga smo svesni pa se dajemo do kraja u svemu što radimo", objasnio je pevač i bas gitarista Slačala.  

U karijeri su odlučili da prvo izdaju postepeno singlove i tek onda celoviti album kao želja da ponude tržištu nešto sasvim novo ili potpuno drugačije, kao da ne veruju mnogo u objavu kompletnog materijala kada se sve odmah otkrije. 

Onda  budućnost muzike leži upravo u tom putu kojim se oni vode celu deceniju. 

"Eto, mi smo igrom slučaja obeležili celu dekadu radeći po principu "svako malo singl-spot". To je bilo takvo vreme, mislim i dalje je, ali moram priznati da sam se nakon 10 godina singlova malo zaželeo i albumske forme. Jednom će i to postati koncept: izdati odmah ceo album", ocenio je autor svih pesama “Artan Lilija”.  

Nove kompozicije, kao i reizdanje sad već kultna prva dva albuma grupe “Artan Lili” i “New Deal” su u regionalnoj koprodukciji izdale dve najveće izdavačke kuće - zagrebačka Croatia Records / Jugoton) i beogradski PGP-RTS.  

Singl “Rokenrol posle rokenrola” je nastao kao duet sa Zoranom Kostićem Canetom, frontmenom rok grupe “Partibrejkers”, singl "Otrov" sa Nikolom Vranjkovićem, a za sada poslednja pesma je "Hardkor i pank", gde im je gost Zoran Marinković, frontmen pank rok grupe “Bjesovi”. 

"Rokenrol kao stil života danas opstaje i živi uglavnom kroz druge forme, za razliku od onih klasičnih "kako Perica zamišlja rokenrol" formi. Ne bih se strogo odredio ka ovakvoj klasifikaciji - preživljavanja i opstanka. Tu smo, radimo najbolje što znamo i ne brinemo se mnogo", rekao je frontmen "Artan Lilija".

Prema njegovim rečima, i dalje je tu “mnogo publike, panka i anarhije u sveopštoj gužvi koja nas prati, a to je neophodno, ta stihija”.

"A veliki autori poput navedene trojice – Caneta, Vranjkovića i Marinkovića, svojim iskustvom u bitisanju na sceni prepoznaju te dobre, lude impulse i ne čudi što su se zajedno sa nama stropoštali u ovako nešto. Svima to prija očigledno", primetio je tekstopisac grupe.  

"Artan Lili" je bend - prvi laureat muzičke nagrade “Milan Mladenović” istoimene Zadužbine, osnovane 2019. godine i to za kompleksnu kompoziciju 'D.E.P.R.A.' sa kojom su zadovoljili sve kriterijume koje to muzičko delo čine izuzetnim.  

Koliko je uzor bio upravo lider benda "EKV", njegovo stvaralaštvo, ili stil grupe “Artan Lili” koji podsećaju pomalo na "Disciplina kičme", "Šarlo akrobata", razmišlja Slačala. 

"Veliki je uticaj ostavio na sve nas Milan Mladenović. I mogu samo da kažem da bi nam svima bilo lakše da je danas tu sa nama", kaže lider benda.  

Bend "Artan Lili" trenutno objavljuje singl-spotove sa predstojećeg trećeg albuma u saradnji sa kolegama sa rok scene. Bližimo se zaokruživanju celog materijala.  

"Još jedan singl ostaje do kraja našeg trećeg albuma. Lagano ga finiširamo i nadamo mu se do kraja godine", otkrio je Bojan.  

Komentari (0)

Kultura