Aktuelno iz kulture

Kritika ume da bude nemilosrdna i prema skupim ostvarenjima: Najgore ocenjeni filmovi u istoriji kinematografije

Komentari

Autor: Staša Rosić

04/11/2023

-

19:14

Kritika ume da bude nemilosrdna i prema skupim ostvarenjima: Najgore ocenjeni filmovi u istoriji kinematografije
Kritika ume da bude nemilosrdna i prema skupim ostvarenjima: Najgore ocenjeni filmovi u istoriji kinematografije - Copyright Prinstcreen YouTube/GameNews

veličina teksta

Aa Aa

Nova visokobudžetna akciona komedija "Freelance" sa Džonom Sinom, Alison Bri i Kristijanom Slejterom u glavnim ulogama, našla se na ozloglašenoj listi najlošije ocenjenih filmova portala "Rotten Tomatoes".

Ovaj agregator ocena filmske kritike zabeležio je nula procenata pozitivnih komentara na račun ovog ostvarenja, čije je snimanje koštalo više od 40 miliona dolara.

U filmu Bri glumi novinarku Kler Velington, koja kreće na opasno putovanje u Južnu Ameriku kako bi uradila intervju sa autoritarnim vođom huanom Venegasom, predsednikom izmišljene zemlje Paldonije (Huan Pablo Raba). Zaštitu u toj avanturi pruža joj bivši pripadnih specijalnih jedinica Mejson Petitis (Džon Sina).

Međutim, kada usred intrevjua izbije vojni puč, Petitis mora i novinarku i predsednika da odvede na bezbedno.

U istoriji kinematografije samo 43 filma "uspela su" da dobiju tako niske ocene, a među njima su "Goti" sa Džonom Travoltom i "Balistik: Eks protiv Severa" sa Antoniom Banderasom.

Izdvajamo za vas nekoliko takvih neslavnih rekordera:

"Ostati živ" 

Nastavak ostvarenja "Groznica subotnje večeri" sa Džonom Travoltom nikoga nije oduševila. Kritičari navode da je reč o "šokantno neprijatnom" i "nepotrebnom" nastavku.

"Bolero" 

U ovom filmu Bo Derek glumi mladu ženu na putu seksualnog buđenja i potrage za savršenim ljubavnikom. Na tom putovanju susreće arapskog šeika i španskog toreadora sa kojima se upušta u uzbudljive veze.

Međutim, kritičari su film ocenili kao dosadan.

"Ajkula 4: Osveta"

Četvrti nastavak kultnog horora "Ajkula" razočarao je i publiku i kritičare, koji su zaplet ocenili kao nelogičan, neuzbudljiv i ispunjen lošim pecijalnim efektima. "To je žalosno poglavlje nekada moćne franšize", naveo je jedan od kritičara.

"Policijska akademija 4: Građani pozornici"

Vrlo je malo filmova koji su doživeli više od dva nastavka, a da su uspeli da zadrže i ljubav gledalaca. Među njima svakako nije "Policijska akademija" za koju su kritičari rekli da je "strmoglavila franšizu u mučne dubine".

"Problematično dete" 

Dobroćudni Ben Hili i nejgova namćorasta žena Flo usvajaju sedmogodišnjeg Juniora ne bi li uneli malo radosti u svoj život, ali im on život izvrće naglavačke.

Smicalice koje pravi roditeljima kad god mu se učini prilika, razbesnele su kritičare, koji su ovaj film ocenili kao "neprijatnu komediju prepunu maničnih scena".

"Gorštak 2"

Koliko su publika i kritika voleli originalnog "Gorštaka", toliko nisu voleli njegov nastavak, "Gorštak 2: Ubrzanje" kom ni uloga legendarnog Šona Konerija nije pomogla.

"Povratak u Plavu Lagunu"

Ni kritika ni publika nije bila oduševljena originalnom "Plavom Lagunom" (1980) koji prati sazrevanje i romansu dvoje tinejdžera na pustom ostrvu. Ipak, to nije sprečilo Vilijemga Grejema da snimi nastavak sa Milom Jovović i Brajanom Krausom u glavnim ulogama.

"Matorci"

Situiranom porodičnom čoveku Džonu (Tom Selek) život se okrene naopačke kad mu se u kuću dosele roditelji.

I mada je film predstavljen kao komedija, mnogi koji su ga gledali nisu videli ništa smešno. Film je prepun šala na račun starijih ljudi koje su čak i u prošlom veku delovale neumesno.

"Gle ko to govori"

Džon Travolta je glumac koji ima najviše filmova na ovoj neslavnoj listi, na kojoj se našla i jegova komedija "Gle ko to govori".

Beba koja priča u ovom filmu ne deluje ni najmanje uverljivo.

"Na istok"

Odmetnuti doseljenici na Divljem zapadu, bivši doktor Fil, prostitutka Bel i prodavac knjiga, odluče da više ne žele živeti na zapadu i unajme ostarelog kauboja Džejmsa da im pomogne da se vrate svojim rodnim mestima na istok. Putovanje se, međutim, zakomplikuje kada se Džejms napije i odvede ih na teritoriju Sijuks Indijanaca.

Ni činjenica da je jedan od glavnih glumaca Džon Kendi preminuo tokom snimanja ovog filma, nije naveo kritičare da blaže ocene ovo ostvarenje.

"Sajmonova reč"

Bogati direktor angažuje privatnog detektiva Nika da pronađe njegovu ćerku koja je kidnapovana. Nik se obraća starom prijatelju iz Interpola Sajmonu (Denis Rodman) za pomoć. Kako bi spasao Kler, Nik mora da se izbori sa različitim preprekama, ali očigledno nedovoljno uzbudljivim.

"Tri pokušaja"

Ono što je trebalo da bude "urnebesna komedija" kako su ga najavljivali iz filmskog studija, prema mišljenju kritičara je film bez pravca, koji čak nije ni smešan.

Priča prati Roba Daglasa (Brajan Huks) koji je izašao iz zatvora posle drugog prestupa. Ukoliko napravi još jedan, mogao bi da dobije mnogo dužu kaznu i zato se svim silama trudi da promeni život nabolje.

Međutim, nehotice biva uvučen u pucnjavu u kojoj biva pogođen i jedan policajac.

Film nije uspeo da spase ni nastup čuvenog američkog repera E-40.

"Eks protiv Sever" 

Antonio Banderas igra bivšeg agenta FBI Džeremaju Eksa kog iz penzije izvlači nekadašnji šef sa zadatkom da pronađe koleginicu Sever (Lusi Lu). Međutim, njih dvoje uviđaju da imaju zajedničkog neprijatelja.

Iako bi možda svako mogao da predloži neki drugi film koji bi mogao da zasluži ocenu najgoreg, u ovom slučaju kritičari su se složili da njegov "nedostatak šarma, koherentnosti, stila i originalnosti" zaslužuje najnižu ocenu.

"Ubij me nežno"

Kineski reditelj Čen Kejdž snimio je mnoga cenjena ostvarenja, među kojima je i "Zbogom, moja konkubino", ali je njegov prvi film na engleskom jeziku duboko razočarao kritičare.

Reč je o adaptaciji romana Nici Frenč koji prati ljubavnu vezu a zatim i brak dvoje mladih ljudi, od kojih jedno krije mračnu tajnu. Kritičarima su smetali scenario i nelogični obrti.

"Hvala, doktore Rej"

Zvezdana postava nije uspela da spase ovaj čudni film "bez koherentnog narativa", kako su to kritičari rekli.

U filmu o čudnovatim događajima u životu izvesnog Tomasa Bomona igraju Dajan Vest, Džej Birkin i Vanesa Redgrejv.

"Pinokio" 

Roberto Benini tvorac legendarnog filma "Život je lep" koji je dobio Oskara za najbolji strani film, poželeo je da na filmsko platno prenese igranu verziju dobro poznate priče o Pinokiju.

Međutim, nije uspeo da oduševi nikoga, naročito zato što je ulogu dečaka-lutka dodelio sam sebi.

"Izbačeni iz koloseka"

Američko-bugarski film u kom je glavna uloga, agenta koji spasava voz pun putnika, poverena Žan-Klodu Van Damu nije dobro prošao kod publike i kritike, koji su njegove obrte i zaplete ocenili kao "neuverljive".

"Sponzoruše" 

Dvojica mladića kojima sreća nije naklonjena odlučuju da se ožene iz koristi bogatim starijim ženama, očekujući da će naslediti njihove vile na Beverli Hilsu. Međutim, i one imaju skrivene planove.

O kakvom je filmu reč, možda najbolje govori podatak da je samo jedan od šest ostvarenja koja su tokom prvog vikenda prikazivanja u Americi inkasirali manje od 600 dolara na blagajnama.

"Superbebe genijalci 2" 

Ni neuspeh na blagajnama filma "Bebe genijalci" (1999) ni loše ocene kritičara nisu mogli da zaustave njegove tvorce da snime nastavak, koji je prošao još gore.

U ovom ostvarenju grupa pametnih beba bori se protiv zlog medijskog mogula. Međutim, bizaran sinopsis nije glavni nedostatak ovog filma.

Ono što ga prema mišljenju kritičara čini negledljivim je to što je mimika dece delimično animirana.

Film je dobio nula procenata na Rotten Tomato sajtu i impresivnih 1,5 na IMDb, čime može da se "pohvali" tek mali broj ostvarenja.

"Konstelacija"

Zoi Saldana igra u tri filma sa najvećom zaradom u istoriji kinematografije, ali i ovoj loše ocenjenoj porodičnoj drami i to ut Gabrijel Junion i Bilija Dija Vilijamsa.

Kritičari kažu da je zbog preterane sentimentalnosti, ostvarenje upalo u kategoriju tv filmova.

"Crvena linija"

Tvorci "Crvene linija" pozajmili su radni naziv prvog filma iz franšize "Paklene ulice", ali za razliku od njega nisu postigli uspeh sa svojim delom.

U njemu je lepa mlada ljubiteljka automobila uvučena u smrtonosni svet ilegalnih trka.

Ako ste ljubitelj automobila, u ovom ostvarenju barem možete uživati u pogledu na skupocene mašine, ali u svakom drugom pogledu, ovaj film je bolje preskočiti.

Pored ovih filmova, nula poena na sajtu "Rotten Tomato" imaju i: "Ožiljak" (2007), "Jedan propušteni poziv" (2008), "Povratak kući" (2009), "Stolen" (2009), "Transilmanija" (2009), "Krcko oraščić" (2010), "Beneath the Darkness" (2011), "Dark Tide" (2012), "Hiljadu reči" (2012), "Left Behind" (2014), "The Ridiculous 6" (2015), "Koliba straha" (2011), "Mračni zločini" (2016), "The Disappointments Room" (2016), "Max Steel" (2016), "Precious Cargo" (2016), "Stratton" (2017), "Goti" (2018), "London Fields" (2018), "Kraljičin korgi" (2019), "Džon Henri" (2020), "Poslednji dani američkog zločina" (2020) i "Hard Kill" (2020).

Komentari (0)

Kultura