Aktuelno iz kulture

"Borci" i "Flašaroši", najbolji filmovi festivala Slobodna zona

Komentari

Autor: Tanjug

06/11/2023

-

09:29

"Borci" i "Flašaroši", najbolji filmovi festivala Slobodna zona
"Borci" i "Flašaroši", najbolji filmovi festivala Slobodna zona - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Najbolji filmovi 19. festivala "Slobodna zona" su "Borci” u Međunarodnoj i "Flašaroši” u Regionalnoj selekciji, saopštili su danas organizatori.

Za najbolje ostvarenje selekcije "Prva dva koraka" proglašeno je "Sokolovo jezero”, tinejdžerski žiri nagradio je film "Radikalno”, dok je Nagradu publike dobio dokumentarac "Mamula All Inclusive”, kaže se u saopštenju.

Žiri Vladimir Šojat, Ana Pejović i Alen Munitić dodelio je nagradu za najbolji angažovani film Međunarodne selekcije dokumentarcu "Borci” norveškog autora Jona Haukelanda "zbog autentičnog i iskrenog prikaza o tome kako pojedinac može da ostvari pozitivan uticaj na društvo”.

Kako je navedeno, Posebno priznanje pripalo je dokumentarcu "Neizbrisiva sećanja” Maite Alberdi iz Čilea "zbog toga što nas maestralno podseća na surovu istinu da su sva sećanja izbrisiva, kako lična, tako i kolektivna”.

Promo

Iz filma "Neizbrisiva sećanja"

Nagradu za najbolji angažovani film u regionalnoj konkurenciji "Horizonti Balkana" osvojio je dokumentarac "Flašaroši” Nemanje Vojinovića, kao "portret sveta u nestajanju i alarmantna slika društva na ivici ekološke katastrofe”, odlučio je žiri u kome su Vuk Ršumović, Narcisa Darijević Marković i Miloš Pušić.

Nagradu Human Rights osvojio je igrani film "Rana oklevanja” Selmana Nadžara iz Turske, koji "postavlja kompleksna pitanja lične i društvene moralnosti i pravde sveta u kom živimo",  obrazložio je žiri.

Specijalna nagrada u Regionalnoj selekciji dodeljena je dokumentarcu "Što da se radi?” Gorana Devića "za izuzetnu upornost i doslednost pri slikanju portreta tranzicije, u filmu koji budi empatiju i upozorava na surovost dugo iščekivanog liberalnog kapitalizma”.

Rediteljski debi Šarlot le Bon "Sokolovo jezero”, pobednik selekcije Prva dva koraka, je "očaravajuća je kombinacija naturalističke tinejdžerske romanse i mističnih elemenata", naveo je žiri u kome su Nikola Spasić, Ivana Jadrić i Dina Duma.

Posebno priznanje u ovoj kategoriji dodeljeno je dokumentarcu "Snajka: Dnevnik očekivanja” debitantkinje Tee Vidović Dalipi koja je "kroz narativ sopstvenog braka, vešto pokrenula dijalog koji premošćuje kulture i tradicije na veoma jedinstven i lični način".

Srednjoškolski žiri đaka 14. Gimnazije Teodora Pribaković, Iva Živković, Nikola Bojović, Nataša Leto i Zoja Andrijanić, za najbolji film selekcije EU Teen Zone proglasio je „Radikalno” Kristofera Zale iz Meksika. 

"Mislimo da se o problemu školskog sistema ne piše dovoljno i zato nam se ovaj film posebno dopao”, obrazložili su đaci.

Nagradu publike odneo je dokumentarac „Mamula All Inclusive” Aleksandra Reljića sa prosečnom ocenom 4,96, naveli su iz "Slobodne zone".

Od ove godine "Slobodna zona" u saradnji sa Fondom B92, dodeljuje Nagradu "Olivera Ranđić” za za najkreativniji doprinos (ne)formalnom obrazovanju, a prvi dobitnici su Melita Ranđelović, Vesna Štrbić, Zagorka Aksentijević, Jelena Joksimović, Aleksandar Vajzner, Dragan Popadić i Ilinka Miletić.

Kako je najavljeno, u Dvorani Kulturnog centra Beograda je 6. novembra na repertoaru "Slobodna zona na bis", sa filmovima "Crveno nebo", "Džoan Baez - Ja sam buka", "Flašaroši" i "Zlo ne postoji", dok će od 6. do 19. novembra deo filmskog programa 19. "Slobodne zone" biti na platformi "KinoKauch".

Festival su podržali potprogram MEDIA programa Kreativna Evropa, Ministarstvo kulture Srbije, Rekonstrukcija Ženski fond, Sekretarijat za kulturu Grada Beograda, Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada, Filmski centar Srbije, Francuski institut i drugi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura