Aktuelno iz kulture

Projekcijom japanskog filma "Zlo ne postoji" u Beogradu otvoren 19. filmski festival "Slobodna zona"

Komentari

Autor: Tanjug

31/10/2023

-

23:17

Projekcijom japanskog filma "Zlo ne postoji" u  Beogradu otvoren 19. filmski festival "Slobodna zona"
Projekcijom japanskog filma "Zlo ne postoji" u Beogradu otvoren 19. filmski festival "Slobodna zona" - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Japanski film "Zlo ne postoji" režisera Rjusukea Hamagučija je otvorio je večeras 19. izdanje filmskog festivala "Slobodna zona" u Mts Dvorani. 

Hamaguči se putem unapred snimljene video poruke obratio publici navodeći da je iskreno u potpunosti uživao snimajući taj već nagradjivani film, posebno u samoj prirodi gde je realizovao projekat.

Istakao je da se nada da će i publika u Srbiji uživati u njegovom delu koliko i on snimajući ga i da će se zaljubiti u tu nestvarnu prirodu.

Autor naslovom "Zlo ne postoji" ukazuje na svoj stav da zlo sigurno ne postoji u prirodi, već samo među ljudima.

Drama "Zlo ne postoji" prati oca i ćerku koji vode skromne živote u selu blizu Tokija, i poštuju cikluse i zakone prirode, dok ne saznaju da velika firma iz Tokija planira da usred šume izgradi luksuzni kamp, ne bi li svojim klijentima ponudila "bekstvo iz grada". 

Direktor i selektor festivala Rajko Petrović, selektorka Međunarodnog programa, "Ženske linije" i "Prva dva koraka" Branka Pavlović i  selektor regionalnog programa „Horizonti Balkana“ Ivan Bakračsaglasili su se da su zajedničkom selekcijom napravili jedno od najboljih izdanja u istoriji festivala.

Petrović je naglasio da na 19. "Slobodnu zonu" stižu 64 filma iz 38 zemalja, u 13 programskih celina, u 14 bioskopa iz četiri grada. 

Naveo je i da se u 50 posto filmova u selekciji nalaze žene kao glavne junakinje, što je pozdravljeno dugotrajnim aplauzom.

Prema rečima Branke Pavlović, filmovi pretežno donose teme o kojima se ne priča glasno.

"Postaviće nezgodna pitanja, pokrenuti važne debate, govore o apsurdnosti društva, ali prikazuju i sliku nekog drugačijeg i boljeg sveta, ističu solidarnost i slobodu", rekla je ona.

Bakrač je predstavio festival angažovanog filma o ljudskim pravima u formi igranog i dokumentarnog formata i objasnio da će biti četiri različite grupe žirija, a da će peti žiri biti auditorijum koji će dodeliti Nagradu publike.

U tri takmičarska programa 19. "Slobodne zone" biće prikazana 22 filma: sedam u Međunarodnom takmičarskom programu, devet u "Horizontima Balkana" i šest u selekciji "Prva dva koraka".  

Ovogodišnje izdanje festivala trajaće do 5. novembra u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i ove godine prvi put u Kragujevcu, dok će deo programa biti dostupan publici širom Srbije od 6. do 19. novembra na onlajn platformi “KinoKauch”. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura