Aktuelno iz kulture

Predstavljena knjiga "Sa Cvejom": Prijatelji i kolege o životnim prekretnicama legendarnog Branka Cvejića

Komentari

Autor: Tanjug

07/11/2023

-

16:50

Predstavljena knjiga "Sa Cvejom": Prijatelji i kolege o životnim prekretnicama legendarnog Branka Cvejića
Predstavljena knjiga "Sa Cvejom": Prijatelji i kolege o životnim prekretnicama legendarnog Branka Cvejića - Copyright Fonet/Marko Dragoslavić

veličina teksta

Aa Aa

Knjiga "Sa Cvejom" čiji su autori više od sto kolega i prijatelja glumca Branka Cvejića predstavljena je danas u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Delo je objavila izdavačka kuća "Klio" i Fondacija "Moj Balkan", a priredili su ga Beka Vučo u saradnji sa uređivačkim odborom koji čine Ksenija Radulović, Aleksandar Milosavljević i Zoran Hamović.

Ova monografija je koncipirana u osam poglavlja koja predstavljaju važne životne i profesionalne prekretnice Branka Cvejića, i predstavlja važan dokument o njegovim dostignućima.
 
Takav koncept odredio je da  autori tekstova budu ne samo među bliskim saradnicima u oblasti kulture, drugarima iz pozorišnog i umetničkog sveta širom regiona, već i iz njegovog privatnog okruženja, pre svega u porodici i među bliskim dugogodišnjim prijateljima.

Među njima su Voja Brajović, Branka Petrić, Renata Ulmanski, Boris Isaković, Mirjana Karanović, Mira Banjac, Svetlana Bojković, Svetozar Cvetković, Irfan Mensur, Seka Sablić, Anita Mančić, Dragan Mićanović, Renata Ulmanski, Vanja Ejdus, Tanja Bošković, Seka Sablić, Žarko Laušević, Gordana Marić…

Tu su i tekstovi Srđana Karanovića, Gorana Marković, Rajka Grlića, Stefana Arsenijevića, Andreja Nosova, Branislava Mićunovića, Gorčina Stojanovića, Biljane Srbljanović, Siniše Pavića, Ivana Medenice, Ksenije Radulović, Aleksandra Milosavljevića, Svetozara Rapajića.

O Cveji su pisali i Tamara Vučković Manojlović, Novica Antić, Gorica Mojović, Mrđan Bajić, Draško Adžić, kolege iz regiona, Paolo Mađeli, Slobodan Unkovski, Milena Zupančič, Dino Mustafić, Snježana Banović, Jeton Neziraj, Urša Raukar,  kao i veliki broj njegovih ličnih prijatelja i članova najuže porodice.

U matičnom JDP-u Branko Cvejić odigrao je više od 50 uloga od kojih su najznačajnije: Lord Graham ("Lepeza ledi Vindermir"), Frank ("Zanat gospođe Vorn"), Stanković ("Pučina"), Nikola ("Nahod Simeon"), Pera pisar ("Gospođa ministarka")… Najviše je sarađivao sa rediteljem Dejanom Mijačem, kao glumac, a kasnije i kao producent brojnih predstava. Gostovao je i na drugim pozorišnim scenama, pored ostalog i u Ateljeu 212, kao i Zvezdara teatru u čijem osnivanju je i učestvovao.

Preminuo je 26. jula 2022. u 75. godini života.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura