Aktuelno iz kulture

Predstava koju Branko Cvejić nije dočekao: Održana premijera predstave "Sitnice koje život znače"

Komentari

Autor: Tanjug

24/10/2022

-

09:49

Predstava koju Branko Cvejić nije dočekao: Održana premijera predstave "Sitnice koje život znače"
Predstava koju Branko Cvejić nije dočekao: Održana premijera predstave "Sitnice koje život znače" - Copyright Tanjug/Tara Radovanovic

veličina teksta

Aa Aa

Predstava "Sitnice koje život znače", prema romanu jednog od najpopularnijih italijanskih pisaca današnjice Lorenca Maronea, u režiji Andreja Nosova, beogradsku premijeru imala je sinoć na Maloj sceni "Raša Plaović" Narodnog pozorišta.

Glavnu ulogu, koja je prvobitno bila namenjena preminulom glumcu Branku Cvejiću, tumači Mladen Andrejević, a u podeli su i Nela Mihailović, Vanja Ejdus, Dušan Matejić, Nina Nešković i Rade Ćosić.

Komad govori o ljubavi, prijateljstvu i pomoći u čijem fokusu se nalazi penzionisani knjigovođa Čezare, udovac, kojeg zovu "staro džangrizalo", i na momente zaista deluje da je mizantrop, kao čuveni junak Alsest iz klasične komedije "Mizantrop" Molijera.

Međutim, okvirno zaplet ove tople ljudske priče, porodične drame i komedije počinje kada u poodmaklim godinana (77) protagonista Čezare dobija želju da iz korena promeni svoj karakter i život.

Tanjug/Tara Radovanovic

 

Tako se junak odlučuje da produbi odnos koji ima sa lokalnom prostitutkom, da ga podigne na viši nivo i izvede je na večeru.

Osim toga, kako ima pomalo otuđen odnos sa svojom decom - sinom i ćerkom, i shvata da ceo život i nije bio dobar otac, pod stare dane želi da im se meša u život i da im pomaže.

Autor Lorenco Marone sa romanom "Sitnice koje život znače" (2016) doživeo je ogroman uspeh u rodnoj Italiji objavljen u 17 izdanja, ali i mnogo šire po Evropi, budući da je preveden na 14 jezika.

Junak postaje iznenada i veliki filantrop, postaje očinska figura nesrećnoj devojci komšinici koja trpi nasilje od svog muža, a tek što je zatrudnela, a takođe je pomogao sinu svoje partnerke - pomenute prostitutke.

Ono što muči Čezarea jeste neprijatna tajna o svojoj pokojnoj ženi koju mu je grupo saopštila njegova ćerka sa svojim bračnim problemima, a na sve to je opterećen sumnjom u seksualno opredeljenje svog sina.

Tanjug/Tara Radovanovic

 

Glumački apsolutno briljira sve vreme Mladen Andrejević, koji nosi celu predstavu ubedljivo, jer je prisutan u svakoj sceni skoro puna dva sata.

Uz njega je izvanredna Nela Mihailović koja svakom novom ulogom u poslednje vreme na pozornici ("Balkanski špijun", 2018) pruža novu dimenziju i široki dijapazon umetničkog bića.

Drama je premijerno izvedena 12. avgusta na Velikoj sceni Centra za kulturu Tivat, u okviru Festivala mediteranskog teatra "Purgatorije".

Scenograf je Dejan Todorović, Selena Orb je kreirala kostime, muziku je komponovao Draško Adžić, dok je Marija Milenković bila zadužena za scenski pokret, a dramatizaciju romana potpisuje Ðorđe Kosić.

Narodno pozorište je predstavu uradilo u koprodukciji sa agencijom Beo-Art i Centrom za kulturu Tivat.

Komentari (0)

Kultura