Aktuelno iz kulture

Sve je spremno za Japansko-srpski festival filma: "Mama, da li si to ti?!" Jođija Jamade otvara praznik kinematografije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/11/2023

-

12:16

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Deseto izdanje Japansko-srpskog festivala filma (JSFF), otvara film "Mama, da li si to ti?!"  jednog od najpoznatijih japanskih reditelja - Jođija Jamade, večeras 8. novembra u bioskopu Cineplexx Galerija.

Budući da JSFF slavi deceniju postojanja, što predstavlja svedočanstvo trajnog uticaja koji je imao na promovisanje kulturne razmene između dve zemlje, ovogodišnja tema festivala je "Trajanje / Lasting". 

Jovana Stević, direktorka Japansko-srpskog festivala filma za Euronews Srbija kaže da je reč o bogatom petodnevnom programu - od jutra do mraka.

"Ove godine imaćemo četiri programske celine - takmičarsku selekciju dugometražnih i kratkometražnih filmova različitih žanrova i animacije i japanske TV serije u revijalnom delu programa. Imaćemo i interesantne goste iz Evrope i čak šestoro iz Japana", kaže Stević, dodajući da su kao predsednika žirija ugostili čuvenog reditelja Pitera Vebera.

Promo/JSFF

 

Pored bogatog filmskog, posetioce očekuje i zanimljiv prateći program: paneli, master klasovi, izložbe i žurke kojima će organizatori obeležiti jubilej. Svi su besplatni i uglavnom se održavaju u Jugoslovenskoj kinoteci i Muzeju Kinoteke.

Programski direktor festivala Jakša Nikodijević kaže da je nezahvalno od pedeset naslova izdvojiti neke, jer je selekcija "sveobuhvatna" u pogledu formata, žanrova i trajanja.

"Pozvao bih ljude da definitivno pogledaju 'Sakanada: Fishtail" Šuičija Okite i koji se slaže sa nekim stereotipima koje imamo o japanskoj kulturi. Sve ono što volimo, a što je ekscentrično u toj kulturi možete videti u tom filmu u Cineplexx Galerija bioskopu. Za ljubitelje trip-adrenalinskog sadržaja, tu je 'Confess To Your Crimes' Nobua Mizute i najavio bih film koji bi pozvao neke komplikovane emocije - 'Decembar'", najavio je Nikodijević.

Nekoliko domaćih filmova koji su imali svoje premijere prethodnih meseci i odneli značajne nagrade, biće prikazano u takmičarskom delu programa. To su filmovi: Usekovanje, reditelja Siniše Cvetića, Aurorin san, Dragane Jovanović, Ovuda će proći put, Nine Ognjanović, Da li ste videli ovu ženu?,  reditelja Dušana Zorića i Matije Glušćevića i Kristina, Nikole Spasića.

Ulaznice su dostupne na blagajni Jugoslovenske kinoteke, Cineplexx bioskopa i putem aplikacije CineplexxRS.

Komentari (0)

Kultura