Aktuelno iz kulture

Reditelj Piter Veber: Raspametio me film "Misterija organizma" Dušana Makavejeva

Komentari

Autor: Tanjug

07/11/2023

-

13:33

Reditelj Piter Veber: Raspametio me film "Misterija organizma" Dušana Makavejeva
Reditelj Piter Veber: Raspametio me film "Misterija organizma" Dušana Makavejeva - Copyright Promo/JSFF

veličina teksta

Aa Aa

Britanski filmski i televizijski reditelj Piter Veber (Peter Webber) će kao gost Japansko-srpskog festivala filma (JSFF) održati majstorsku radionicu 9. novembra u Fakultetu dramskih umetnosti, najavili su danas organizatori.

Veber je na konferenciji za novinare JSFF rekao da je film "posao koji je fascinantan, ali zeznut da se kroz njega plovi", i da oseća dužnost da radionicama i predavanjima svoje iskustvo prenosi novim generacijama reditelja i glumaca.

"Kada sam pokušavao ući u svet film imao sam neke važne učitelje i smatram da je važno da i ja nešto od toga vratim, na svoj način podučavajući", rekao je Veber.

Poznat po filmu "Devojka sa bisernom minđušom“ (Girl with a Pearl Earring 2003), sa Skarlet Johanson, Kilianom Marfijem i Kolinom Firtom, Veber je snimio još nekoliko naslova uključujući triler "Uzdizanje Hanibala" (2007).

Navevši da često sreće mlade reditelje i glumce koji imaju entuzijazam kao i on na početku karijere, Veber se našalio da sada preko radionica može "kao vampir upiti nešto od toga".
"Vremenom postaješ ciničan i demotivisan, a ovako se podsetiš na tu čistoću i strast. Dajem drugima korist mog iskustva, a kradem strast i mladosti", našalio se reditelj, koji pored Beograda drži radionice i u Madridu, Londonu, Amsterdamu i Singapuru.

Veberovu vezu sa Japanom predstavlja njegova istorijska drama "Imperator" (2012), u kojoj je Tomi Li Džons (Tommy Lee Jones) igrao američkog generala Daglasa Makartura (Douglas McArthur), a reditelj ističe da je često posećivao tu zemlju kao turista ili promovišući i istražujući filmove.

"Još kao tinejdžer sam bio fasciniran njihovom kulturom, posebno filmom. Hrana, književnost... to je neverovanto zanimljiva zemlja. Ima neke sličnosti i razlike sa Britanijom kao ostrvska zemlja", naveo je Veber.

Prema njegovim rečima, gostovanje na JSFF je sjajno jer je to prilika da pogleda neke nove japanske filmove.

Upitan koje bi japanske filmove preporučio, Veber je naveo bilo koji Akira Kurosave i još nekoliko reditelja, a setio se po neobičnosti i "Misterija organizma" (1971) Dušana Makavejeva.

"Video sam ga sa 15 godina i raspametio me", rekao je Veber, dodavši da od srpskih reditelja zna za Emira Kusturicu, a da se nada da će ostale upoznati tokom boravka u Beogradu.
Odgovarajući na novinarska pitanja, Veber je rekao da je "u srcu protiv cenzure", ali shvata da su potrebne neke smernice, jer ne bi želeo da mu ćerka sa pet godina vidi "Misterije organizma".
"Možda kada napuni 15 godina", našalio se reditelj. 

Veber je naveo i daje prvi put u Srbiji, prethodno odbivši jedan poziv na festival, jer je morao ići u Sjedinjene Države, dodavši da kao nekadašnji montažer, po devet meseci poslom zatvoren u mračnoj prostori, danas kao reditelj voli putovati i život mu je zahvaljujući poslu potpuno drugačiji.

Veber je najavio da će od leta u Francuskoj i Budimpešti snimati film o slici "Splav fregate Meduza" Teodora Žerikoa iz 19.veka, koji će biti mešavina sudske drame, pustolovnog filma, složene ljubavne priče i pada umentika u ludilo.

Promo/JSFF

 

Jubilarni deseti Japansko-srpski festival filma (JSFF) biće održan od 8. do 12. novembra, sa temom "Trajanje", a ostvarenja najnovije srpske i japanske produkcije biće prikazivani u Jugoslovenskoj kinoteci i Sinepleks (Cineplexx) Galeriji, najavili su danas organizatori.
Predstavnica festivala Barbara Garčević je rekla na konferenciji za novinare da će JSFF otvoriti film “Mama, da li si to ti?!” japanskog reditelja Jođija Jamade  8. novembra 2023. godine u Sinepleks Galeriji.

Kako je najavljeno, biće prikazani i filmovi "Sakana" reditelja Šuičija Okite, "Confess to your crimes" Nobua Mizute, "Decembar" Anšula Čouhana i drugi, kao i srpska ostvarenja "Usekovanje" Siniše Cvetića, "Aurorin san" Dragane Jovanović, "Ovuda će proći put" Nine Ognjanović, "Da li ste videli ovu ženu?" Dušana Zorića i Matije Glušćevića i "Kristina" Nikole Spasića.

Ovogodišnje izdanje festivala ima takmičarske selekcije dugometražnih i kratkometražnih filmova različitih žanrova i animacije i J-Drame (japanske TV serije) u revijalnom delu programa. JSFF će dodeliti nagrade za najbolji dugometražni srpski i japanski film, zatim tri nagrade u kategoriji kratkometražnog filma i počasnu nagradu. 

Kako je najavljeno, na festival dolaze kao gosti i kasting direktorka Lusi Lenoks (Luci Lenox) i japanski reditelj Masakazu Kaneko, koji je na JSFF-u 2020. godine dobio nagradu za najbolji film.

JSFF je tematski festival kulturne razmene sa fokusom na filmsku umetnost, koji se dešava u Beogradu i Tokiju u organizaciji Udruženja za razvoj umetnosti i kulture CULTCRAVE i uz podršku Ministarstva kulture Srbije i Grada Beograda.

Komentari (0)

Kultura