Aktuelno iz kulture

Štrajku glumaca je došao kraj, ali ne i problemima u svetu filma: Sve posledice najveće blokade u istoriji Holivuda

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

10/11/2023

-

16:45

Štrajku glumaca je došao kraj, ali ne i problemima u svetu filma: Sve posledice najveće blokade u istoriji Holivuda
Štrajku glumaca je došao kraj, ali ne i problemima u svetu filma: Sve posledice najveće blokade u istoriji Holivuda - Copyright Prinskrin/Twitter/@dunemovie

veličina teksta

Aa Aa

Posle 118 dana štrajka koji je paralisao Holivud, konačno je postignut načelni dogovor između sindikata glumaca SAG-AFTRA i predstavnika filmskih i televizijskih studija. Pregovarački komitet sindikata saopštio je da će članovi, zahvaljujući novom ugovoru vrednom više od milijardu dolara, u budućnosti moći da grade održivu karijeru. 

"Postigli smo dogovor neverovatnog obima, koji uključuje povećanja minimalne kompenzacije izvan postojećih obrazaca, propise koji će štititi članove od pretnje veštačke inteligencije i prvi put - bonus za striming", stoji u saopštenju.

Sindikat će objaviti sve detalje sporazuma, nakon što ga odobri njegov upravni odbor. Članovi će potom imati priliku da ga glasanjem ratifikuju.

Predstavnici filmskih i televizijskih studija (AMPTP) kažu da "načelni dogovor predstavlja novu paradigmu" i da studiji sada nude glumcima "najveće zarade po ugovoru u istoriji sindikata, uključujući najveće povećanje minimalnih zarada u poslednjih 40 godina".

Dankan Krabrtri Ajerlend, koji je bio glavni pregovarač SAG-AFTRA i izvršni direktor tog sindikata, rekao je da je postignuti dogovor opravdao trajanje štrajka.

Šta sporazum znači za budućnost filmske i televizijske produkcije

Guverner Kalifornije Gavin Njusom u septembru je izjavio da je štrajk glumaca i scenarista tu državu koštao više od pet milijardi dolara.

Tanjug AP/Chris Pizzello, Instagram.com/mikemassa1x

 

Dobra vest je što se nakon okončanja štrajka snimanja nastavljaju, ali je loša vest da to neće biti ni lako ni jeftino. 

U zavisnosti od veličine produkcije, novi početak za snimanje nekih projekata mogao bi da doda od pola do četiri miliona dolara na planirani budžet, rekla su dvojica čelnika holivudskih studija za "Njujork Tajms", ne želeći da otkrivaju svoj identitet. 

To je dodatni trošak, na već postojeći koji su studiji imali sve ove mesece pokušavajući da održe zakup za iznajmljivanje opreme i filmskih lokacija. 

Navin Čopra, direktor finansija Paramout Global, rekao je na nedavnom predstavljanju zarada te kompanije da je studije potrošio "gotovo 60 miliona na troškove vezane za štrajk" u poslednjem tromesečju, samo kako bi "održao sposobnost produkcije".

Ako u želji da sada "prionu na posao" produže snimanje do kraja decembra, studiji će morati da plate i dodatne bonuse angažovanim umetnicima, na koje polažu zbog rada na praznike.

Osim toga, posledice obustave rada osećaće se u narednim mesecima, ako ne i godinama.

Glamur se vraća na crveni tepih

Kraj štrajka omogućiće i svetskim festivalima da ponovo ugoste velike zvezde i pruže im priliku da prošetaju crvenim tepihom.

AP Photo/Marco Ugarte

 

U međuvremenu, premijere filmova i velike filmske smotre su tokom trajanja štrajka prolazile bez glumaca. Tako je tokom Londonskog filmskog festivala u oktobru reditelj Martin Skorseze izrazio razočaranje, što glavne zvezde njegovog novog filma "Ubistva pod cvetnim mesecom" Leonardo Dikaprio i Robert de Niro ne mogu da mu se pridruže.

Bez promene datuma trebalo bi da se održi i dodela Oskara, dok je dodela Emi priznanja, koja se inače održava u septembru, pomerena za 15. januar.

Koji filmovi i serije su bili pogođeni štrajkom

Televizija se lakše vraća u sedlo, nego film, jer filmadžije imaju zahtevniji put od preprodukcije do bioskopske premijere. 

Osim toga, nakon okončanja štajka scenarista, koji je započet nekoliko nedelja pre nego što će im se pridružiti i glumci, tvorci "The White Lotus" i "Yellowjacket" imali su priliku da nastave sa pripremnim radovima na snimanju budućih sezona, što će im svakako pomoći da se brže vrate snimanju, kada njihove zvezde dobiju zeleno svetlo od SAG-AFTRA.

Predstavljamo vam neke filmove i serije čije je snimanje bilo pogođeno štrajkom:

Diznijeva "Snežana"

Igrana verzija legendarnog animiranog filma "Snežana i sedam patuljaka" se pored štrajka glumaca i scenarista, suočavala i sa drugim problemima.

profimedia

 

Naime, kao i ostali studiji, Dizni intenzivno radi na uključivanju raznolikih nacija, rasa i društvenih zajednica koje su tokom istorije bile marginalizovane i diskreditovane, pa je planirano da se umesto kostima ili animacije, uloge Snežaninih pratilaca poverene glumcima najrazličitijih grupacija.

Međutim, takva odluka je naišla je na burne reakcije na internetu, a oglasio se čak i sin originalnog animiranog filma, koji je izjavio da se zbog rimejka "Volt Dizni i njegov otac okreću u grobovima".

Studio je očigledno odlučio da posluša glas publike, iako je promena plana premijeru filma pomerila za čak godinu dana kasnije. Premijera je sada zakazana za 21. mart 2025. umesto 22. mart 2024. kako je prvobitno planirano.

"Challengers"

Dugoočekivani film Luke Gvadanjina sa Zendajom, Majkom Fejstom i Džošom O'Konorom u glavnim ulogama trebalo je da otvori Filmski festival u Veneciji, ali je povučen sa te smotre filma upravo zbog štrajka sindikata holivudskih glumaca.

Tanjug AP/HBO via AP

 

Umesto tog filma, Venecija je odabrala italijansko ostvarenje "Comandante" Eduarda De Angelisa u kom je glavna uloga poverena Pjerfrančesku Favinu. 

Prema novim planovima, premijera je zakazana za 26. april naredne godine.

"Filmski kritičar"

Film koji je najavljivan kao "poslednji film Kventina Tarantina" - "Filmski kritičar", trebalo je da počne sa snimanjem ove jeseni, ali novi rokovi nisu poznati. 

AP/Vianney Le Caer

 

Detalji ovog projekta kriju se od javnosti, ali Euronews piše da je u glavnoj ulozi žena, koja se bavi kritikom pornografskih filmova i da je radnja smeštena u sedamdesete godine u Los Anđelesu. 

"Pljavi ples"

Nastavak filmskog hita iz 1987. godine planiran je za februar 2024, ali ga je štrajk pomerio za leto 2025. 

Dženifer Grej vraća se kao Frensis Bejbi Hausman, a takođe je i izvršna producentkinja ovog projekta, dok je režija poverema Džonatanu Livajnu.

"Dina: 2"

Nastavak filma "Dina" trebalo je da bude prikazan 3. novembra ove godine, ali ćemo morati da čekamo 15. mart 2024. da vidimo šta se desilo sa Polom Atreidom.

"Dina 2" bavi se adaptacijom drugog dela knjige i istražuje Polovo mitsko putovanje, dok se sveti zaverenicima koji su mu uništili porodicu. Suočavajući se sa izborom između ljubavi svog života i sudbine poznatog univerzuma, on je u misiji da spreči užasnu budućnost koju samo on može da predvidi.

U drugom delu suočava se i sa Fejd-Rautom Harkonenom, svojim velikim neprijateljem, kog je u filmu iz 1984. u režiji Dejvida Linča igrao pevač Sting. Reditelj je očigledno odlučio da potpuno izmeni izgled tog protagoniste, pa Ostin Batler izgleda praktično neprepoznatljivo kao jedan od članova porodice Harkonen.

Takođe ćemo saznati više o ulozi princeze Irulan (Florens Pju) u životu glavnih protagonista i upoznati njenog oca, imperatora Šadama VI kog igra Kristofer Voken. 

Inače, štrajk je poremetio i planove snimanja serija "Dune: The Sisterhood", koja se bavi poreklom reda Bene Geserit i biti smeštena 10.000 godina pre događaja iz prvog filma.

"Dedpul 3"

Treći nastavak urnebesne komedije sa Rajanom Rejnoldsom čekamo duže nego što je planirano, zbog pauze u snimanju koja je morala biti napravljena zbog štrajka. 

Prinstscreen YouTube/Ryan Reynolds

 

Ovog puta, u filmu igraju i Ema Korin, ali i Dženifer Garner i Hju Džekmen.

"Nemoguća misija 8"

Premijera osmog nastavka "Nemoguće misije" ponovo je prolongirana, pa bi umesto 28. juna 2024, trebalo da se održi 23. maja 2025. godine. 

"Nemoguća misija" doći će u bioskope sa novim imenom, jer je Paramount studio ranije odlučio da odustane od ranije planiranog naziva: "Odmazda - Drugi deo", iako se film direktno naslanja na događaje iz prethodnog dela.

Prinskrin/Youtube/Paramount Pictures

 

Kristofer Mekveri režirao je sedmu "Misiju", koja se u bioskopima našla neposredno pre globalnog fenomena "Barbihajmer". Uprkos pozitivnim ocenama kritičara, film nije ostvario očekivani uspeh na blagajnama i zaradio je "samo" 457,7 miliona dolara, odnosno oko sto miliona dolara manje nego što je očekivano.

Vredi podsetiti da su tvorci "Nemoguće misije", jedne od najprofitabilnijih filmskih franšiza, morali su više puta da menjaju planove kada je reč o sedmom i osmom delu. 

"Gladijator 2"

Nakon planetarnog uspeha filma "Gladijator" sa Raselom Krouom u glavnoj ulozi, Ridli Skot vraća se istoj temi, ali novim likovima.

Biće to priča o Luciju, sinu Lusile i Komodovom sestriću, koji se ugledao na Maksima, nakon što je on spasao život njemu i njegovoj majci.

Snimanje je počelo na Malti, ali je prekinuto zbog štrajka glumaca. Očekuje se da će biti nastavljeno u narednih mesec dana, a premijera filma najavljena je za 24. novembar naredne godine.

"Juror #2"

"Juror #2" ili u slobodnom prevodu "Porotnik broj 2", trebalo bi da bude poslednji film Klinta Istvuda, čije je snimanje pauzirano zbog štrajka glumaca.

U ovom ostvarenju igraju Nikolas Holt, Kifer Saderlend, Toni kolet i Zoi Dojč.

Radnja filma je smeštena tokom suđenja za ubistvo gde jedan od porotnika polako shvata da je ubio žrtvu u saobraćajnoj nesreći i pokušava da spase optuženog bez inkriminisanja samog sebe. Izvršni producenti će biti Elen Goldsmit-Vejn i Džeremi Bel.

"The Last of Us" (2. sezona)

Prva sezona adaptacije čuvene franšize istoimene video igre bila je veliki hit, ali je snimanje nastavka moralo da sačeka kraj štrajka.

profimedia

 

Pedro Paskal, koji glumi glavnog lika Džoela, ranije je najavljivao da "postoji šansa" da snimanje počne tokom 2023. godine, ali da će svakako "potrajati".

I pre štrajka je Frančeska Orsi, šefica Odeljenja za dramske projekte kompanije HBO najavila da  drugu sezonu ne očekujemo pre 2025. godine.

"Mislimo da će snimanje biti gotovo za dve godine. Nadam se ipak da će rok biti pre, a ne kasnije", rekla je ona.

"Stranger Things" (5. sezona)

Snimanje pete sezone prolongirao je štrajk scenarista i glumaca, pa je jasno da je ne možemo očekivati u skorije vreme. Njeni tvorci Met i Ros Dafer prethodno su otkrili da će finalna sezona imati osam epizoda, sa finalom od 2 i po sata.

Nakon pete i poslednje sezone serije, u planu je snimanje spinof serije, koja će biti "potpuno drugačija" od ove.

Takođe, braća Dafer nadgledaće produkciju predstave zasnovane na "Stranger Things", a sa Netfliksom su pokrenuli novu produkcijsku kuću pod nazivom "Upside Down Pictures".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura