Aktuelno iz kulture

Konačno rešena dugogodišnja misterija omota "Led Zeppelin IV": Ko je neobični čovek s prućem

Komentari

Autor: Euronews

09/11/2023

-

23:25

Konačno rešena dugogodišnja misterija omota "Led Zeppelin IV": Ko je neobični čovek s prućem
Konačno rešena dugogodišnja misterija omota "Led Zeppelin IV": Ko je neobični čovek s prućem - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što je više od pola veka bio obavijen velom misterije, konačno je otkriven identitet čoveka sa omota albuma "Led Zeppelin IV".

Fotografiju je snimio Ernest Farmer i verovatno prikazuje Lota Langa, majstora za popravljanje krova iz 19. veka, koji je živeo u živopisnom gradu Mer u Viltširu.

U vreme kada je fotografija nastala 1892, Lang je bio udovac i živeo u skromnoj kolibi na Šeftsberi putu u Meru.

profimedia

 

Brajan Edvards, istraživač Vest Ingland univerziteta (UVE), naišao je na originalnu sliku dok je pretraživao stari foto album iz Viltšira u jednom nevezanom istraživanju.

Muzej Viltšira je u međuvremenu došao u posed fotografije i namerava da je predstavi na izložbi koja je zakazana za sledeću godinu, piše Euronews.

Album "Led Zeppelin IV", objavljen je pre 52 godine i prodat u preko 37 miliona primeraka širom sveta. Na tom albumu nalaze se kultne pesme "Stairway to Heaven" i "When the Levee Breaks".

Navodno je Robert Plant, frontmen Led Zeppelin-a, naišao na uramljenu i obojenu fotografiju originalne slike Lota Langa u jednoj antikvarnici.

Dejvid Doson, direktor Muzeja Viltšir, najavio je da će predstojeća izložba na proleće sledeće godine biti pod nazivom "The Wiltshire Thatcher: A Photographic Exploration of Victorian Wessex".

Komentari (0)

Kultura