Aktuelno iz kulture

Ridli Skot o negativnim kritikama na račun filma "Napoleon" u Francuskoj: "Francuzi ne vole ni sami sebe"

Komentari

Autor: Variety

20/11/2023

-

22:07

Ridli Skot o negativnim kritikama na račun filma "Napoleon" u Francuskoj: "Francuzi ne vole ni sami sebe"
Ridli Skot o negativnim kritikama na račun filma "Napoleon" u Francuskoj: "Francuzi ne vole ni sami sebe" - Copyright Prinstscreen YouTube/ Sony Pictures Entertainment

veličina teksta

Aa Aa

Ridli Skot odbacuje negativne kritike koje su u Francuskoj objavljene o njegovom novom epskom ostvarenju "Napoleon", kojih u toj zemlji ima gotovo podjednako kao pozitivnih.

Ostvarenje u kom Hoakin Finiks igra naslovnu ulogu, a Vanesa Kirbi Napoleonovu ljubav Žozefinu, podelilo je kritičare, a "Figaro" je objavio prikaz u kom se navodi da bi ime Skotovog filma trebalo promeniti u "Barbi i Ken pod imperijom", piše Variety.

Pored toga, Napoleonov biograf Patris Žunifri izjavio je i da je reditelj napravio "antifrancuski i probritanski" pokušaj prepravljanja istorije.

Sve to, međutim, nije pogodilo Skota.

"Francuzi ne vole ni sami sebe", rekao je reditelj za BBC, kada su mu novinari predočili takve kritike. "Publici u Parizu se baš svideo", dodao je on.

Ridli Skot, poznat kao filmadžija bez dlake na jeziku, prethodno je poručio jednom istoričaru, koji mu je zamerio na tome što nije vodio računa o tačnosti pojedinih detalja iz Napoleonove biografije, da "nađe život".

AP/Scott Garfitt/Invision/AP

Hoakin Finiks i Ridli Skot na premijeri filma "Napoleon" u Parizu

Naime, istoričar Den Snou kritikovao je pojedinosti iz trejlera filma na TikToku, primetivši da je Marija Antoaneta imala ošišanu kosu, kada je izašla na gubilište, dok je u filmu imala dugu kosu, kao i da Napoleon tada nije bio prisutan. Zasmetalo mu je to što u trejleru deluje da Napoleon puca na piramide u Egiptu, što u stvarnosti nije bio slučaj.

Međutim, kada su u intervjuu za Njujorker upitali reditelja kako komentariše takve ocene, Skot je poručio istoričaru: "Nađi sebi život". 

Takođe, on je izrazio očekivanje da će možda sada konačno dobiti dugoočekivanu nagradu, prenosi Variety.

"Znate, ja još nisam dobio Oskara. Ako ga ikad dobijem, reći ću: 'Pa bilo je je***o vreme!", izjavio je reditelj.

Komentari (0)

Kultura