Aktuelno iz kulture

Nikola Stojanović, reditelj kratkog filma "Duhovi na mojim leđima": Iznenađen sam nagradom u Nemačkoj

Komentari

Autor: Tanjug

21/11/2023

-

12:02

Nikola Stojanović, reditelj kratkog filma "Duhovi na mojim leđima": Iznenađen sam nagradom u Nemačkoj
Nikola Stojanović, reditelj kratkog filma "Duhovi na mojim leđima": Iznenađen sam nagradom u Nemačkoj - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Reditelj Nikola Stojanović nedavno je osvojio nagradu na Filmskom festivalu u Kotbusu u Nemačkoj za svoj kratki film "Duhovi na mojim leđima". Reč je o festivalu usmerenom prvenstveno na filmove iz istočne Evrope, a prema Stojanovićevim rečima, u kategoriji kratkih filmova vladala je "oštra konkurencija".

"Baš sam bilo iznenađen da se desila nagrada, i jako sam srećan zbog toga. Zanimljiv festival, jako veliko interesovanje publike za kratki film, čak veće nego za dugometražni", rekao je Stojanović.

Prema njegovim rečima, "Duhovi na mojim leđima" je bio dosta drugačiji tematski od ostalih filmova, koji su se bavili aktuelnim temama ratova i pobuna.

„Duhovi na mojim leđima“ prati tinejdžerku Saru koja putuje u mali provincijski grad da prisustvuje pomenu svoje bake. Inače mirno selo sada remeti izgradnja nove pruge. Dok se bori sa svojim strahovima, Sara pronalazi utočište u društvu jednog radnika sa gradilišta.

Glavna junakinja ima osećaj da njena sećanja nestaju, susreće se sa strahom od smrti i bori se sa alergijom na koži koja je manifestacije njenog straha. Glavnu ulogu u filmu tumači mlada Anita Ognjanović.

Prema Stojanovićevim rečima, film je "kombinacija njene anksioznosti i pronalaska mira u tom selu".

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Film je imao svetsku premijeru na Sarajevo film festivalu, a domaću nedavno na filmskom festivalu "Slobodna zona".

Stojanović je dodao da se "Duhovi na mojim leđima" bavi unutrašnjim borbama glavne protagonistkinje, a žiriju se dopao "miran film sa pažnjom na detaljima".

Reditelj priprema još jedan kratki film, uz režiju jednog nastavka serije "Apsolutnih 100" za sledeću godinu, a u planu ima i svoj debitantski dugometražni igrani film, i "možda neki spot ako se desi u međuvremenu".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura