Reflektor

"Limbo Edition": Filmski festival kratkog metra od 12. novembra u Muzeju kinoteke

Komentari

Autor: Tanjug

01/11/2021

-

15:04

"Limbo Edition": Filmski festival kratkog metra od 12. novembra u Muzeju kinoteke
Mikro FAF - Copyright Promo/Mikro FAF

veličina teksta

Aa Aa

Filmski festival kratkog metra "MikroFAF" u 12. izdanju pod nazivom "Limbo Edition" biće realizovan od 12. do 14. novembra u Muzeju Jugoslovenske kinoteke u Beogradu.

Kako navode organizatori manifestacije, "čak 68 filmova od jednog do 15 minuta, od dece autora do reditelja koji se nalaze u osmoj deceniji, nastalih sa budžetom od nula novčanih jedinica do velikih finansijskih ulaganja", biće prisutni u takmičarskim selekcijama.

Težište ovogodišnjeg izdanja festivala je na filmovima koji se bave odgovorima na pitanja o kreativnom procesu umetnika.

Kako je to kad delimo vreme na pre i posle 2020. godine, odnosno tokom i pre pandemije koja se i dalje ne završava, kada nešto što je nekad bilo normalno sada svi zovu "oflajn" aktivnosti, neki su od problema koji će se tretirati tematski u ovim filmovima.

Jedno od glavnih pitanja je takođe da li ovo stanje epidemije korona virusa ipak predstavlja noćnu moru iz koje umetnik ne može da se probudi, a svestan je da sanja, navode organizatori.

U revijalnom programu posvećenom mladim stvaraocima iz Srbije, biće prikazano osam filmova koje su učesnici edukativnih programa snimili tokom 2021. godine.

Ovogodišnji žiri koji čine filmski umetnici Staša Tomić, Aron Sekelj, Nikola Stojanović i Nađa Petrović dodeliće nagrade (Mikropolise) i priznanja u kategorijama "Nezavisni film", "Uradi-sam film" i "Limb".

Juniorski žiri u kojem su Aleksandar Gubač, Jelena Novaković i Mileva Lekić skrenuće pažnju na odabrane autore ispod 19 godina.

Filmovi koji će biti prikazivani tokom tri dana festivala potiču iz našeg regiona i drugih evropskih zemalja, Azije, SAD, Meksika i Južne Amerike.

Žanrovski su svi filmovi veoma različiti i zanimljivo je da najmlađi autor ima svega devet godina, a najstariji 77. i svaki film će pronaći svoje mesto na platnu i svoju publiku.

MikroFAF organizuje kuća "Satibara" iz Beograda, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a ulaz na sve projekcije je besplatan.

Preporuka za vas

Filmski četverac više od 35 godina kasnije:  Digitalna verzija kultnog "Bala na vodi" prikazana na Adi
Velimirovićev "Dan četrnaesti" u programu Kan Klasik, a u glavnom žiriju će se naći čak pet žena
Festival nitratnog filma startuje na Dan Jugoslovenske kinoteke, Zlatni pečati Šijanu, Zelenoviću i Fanđu

Komentari (0)

Kultura