Aktuelno iz kulture

Željko Hubač: Predstava "Sanjao sam da sam se probudio" govori o pozorištu

Komentari

Autor: Tanjug

29/11/2023

-

13:25

Željko Hubač: Predstava "Sanjao sam da sam se probudio" govori o pozorištu
Željko Hubač: Predstava "Sanjao sam da sam se probudio" govori o pozorištu - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Premijera komada "Sanjao sam da sam se probudio" Željka Hubača prvobitno je bila zakazana za večeras, ali je potom zbog bolesti glumaca odložena za 21. januar 2024. godine u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Hubač je rekao da je to "komad o pozorištu, njegovim dobrim i lošim stanama, ljudima koji ga vole i koji ga neki i ne vole". To je predstava koja govori o "društvenom značaju pozorišta, subverzivnosti, sjaju i bedi".

"Ovaj komad govori i o svim dobrim, divnim, dragim i ne tako dragim ljudima koji su prošli kroz m,oj teatarski život i ostavili neki beleg. S tim treba živeti, a sanjati", naveo je dramaturg u razgovoru za Tanjug Reflektor.

Hubač se trudio da napiše "komad koji će biti verna slika današnjeg stanja u teatru, a svaka sličnost sa ovovremenom stvarnošću je namerna".

Prema njegovim rečima, Dino Mustafić je jedan od najznačajnijih reditelja bivše Jugoslavije, a u podeli su Jovan Jovanović, Dušan Matejić, Nikola Vujović i Slobodan Beštić, Nina Nešković, Anastasija Mandić i Suzana Lukić.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Hubač je ocenio da je Marina Medenica napravila izuzetan kostim, a tu je i posebna gošća operska pevačica Katarina Jovanović.

"To je predstava o pozorišnim snovima. Ono što je najvažnije, insistirao sam u procesu da sastanvi deo teksta moraju biti neka lična iskustva ljudi koji su u procesu", dodao je reditelj.

Prema njegovim rečima, "bez interpolacije nečega što se zove moja stvarnost u teatru, koju glumci nose, predstava neće imati smisla". 

Tekst je dobio drugi oblik zahvaljujući dramaturgu Đorđu Kosiću, a Jasmina Holbus je zadužena za dizajn predstave.

"Prvi put ćemo videti na sceni 'Raša Plaović' upotrebu rotacije, što je jako zanimljivo", dodao je Hubač.

Bitno je da se nisu fokusirali samo na priču o teatru, pošto društveno angažovano pozorište mora disati sa stvarnošću, ocenio je reditelj.

"Sve što se događa u teatru iza scene je na neki način verna slika stanja u društva. Ta korelacija između jedne atrtificijelne vizije teatra, i njene demistifikacije u stvari najinteresantnija publici", kaže Hubač.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Prema njegovim rečima, u pitanju je crna komedija o čijim komičnim elementima će suditi publika smehom, a u ovoj predstavi je "priča o teatru nadrasla teatar sam po sebi i pretočila se u jenu vrstu svakodnevice".

Hubač je poslednjih godina radio i na serijama "Vojna akademija", "Kamiondžije" i "Radio Mileva", a napisao je i komad o Nikoli Pašiću, kog bi trebalo da radi naredne godine u Zaječarskom teatru.

"Pokušao sam da razmišljam o tome da napišem roman i letos sam započeo proces od nekoliko godina. Nadam se da ću ga završiti, ali u odnosu koliko mi vreme omogućava", najavio je sagovornik Tanjuga.

Komentari (0)

Kultura