Aktuelno iz kulture

Velaskezov portret španske kraljice oboriće rekord njegovih dela na aukciji

Komentari

Autor: Tanjug

01/12/2023

-

12:19

Velaskezov portret španske kraljice oboriće rekord njegovih dela na aukciji
Velaskez - Copyright Tanjug AP/Kirsty Wigglesworth

veličina teksta

Aa Aa

Očekuje se da će portret španske kraljice Dijega Velaskeza u prirodnoj veličini oboriti postojeći rekord za delo umetnika iz 17. veka kada se nađe na aukciji početkom sledeće godine.

Portret Izabel de Borbon, kraljice Španije, procenjen je na oko 35 miliona dolara, što je više nego dvostruko više od trenutnog rekorda od 16,9 miliona dolara koji je postignut do sada za Velaskeza na aukciji, preneo je "Gardijan".

Platno visoko dva metra prikazuje Izabel kad je imala oko 30 godina, u veoma ukrašenoj crnoj haljini, koja u jednoj ruci drži lepezu, a drugom je oslonjena na naslon stolice.

U vreme nastanka slike ona je bila na vrhuncu moći, a divili su joj se zbog njene duhovitosti, inteligencije i velikodušnosti.

Kralj Španije i Portugala Filip IV imenovao je Velaskeza za dvorskog slikara, a veliki deo njegovog rada činili su portreti kralja, njegove porodice, njihovih dvorskih zabavljača i patuljaka.

Portret je visio dugi niz godina u palati Buen Retiro u Madridu. Kasnije je otišao u Francusku, a u 19. veku je prodat Henriju Hutu, trgovcu, bankaru i kolekcionaru knjiga, koji ju je okačio u Saseksu u Engleskoj.

Od tada se nalazio u privatnim kolekcijama, a kod sadašnjih vlasnika od 1978. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura